Punct şi de la capăt

Distribuie pe:

Nici nu ne vine să credem câte probleme putem isca noi, cei din tagma presei scrise, aducând la cunoştinţa opiniei publice proiectele de hotărâri dezbătute şi aprobate în Consiliul Municipal Sighişoara. Unii consilieri, cu bârna în ochi cât stâlpii de telegraf, ne acuză că nu aducem la cunoştinţa opiniei publice ce se discută la astfel de întruniri, că suntem subordonaţi, înregimentaţi unor comenzi politice, că nu redăm realitatea faptelor aşa cum şi-ar dori.

Dacă l-ai întreba pe oricare consilier, sfătos nevoie mare, sau funcţionar public din Primăria Sighişoara, dacă este sau nu abonat la vreun ziar, cu siguranţă îţi va răspunde cu o mină chiorâşă. „Sunt obligat să fiu abonat"? Nu, nu sunteţi obligaţi, maeştrilor în ridicatul mâinilor cum o cer interesele, dar acest lucru, într-o ţară cu ştaif al aleşilor, nu bananieră cum ne consideră unii, intră în tabieturile zilnice ale omului cultivat: să se delecteze la o cafea citind foaia, având cuprinse rubrici de evenimente pe toate gusturile. Este firesc şi chiar necesar să fii abonat la cel puţin un ziar de circulaţie locală sau judeţeană. Pe lângă informaţiile cotidiene oferite, ţi se pot deschide noi orizonturi, în care este inclusă oglinda cotidiană din diferite domenii ale vieţii.

Poate şi de aceea unul dintre primele puncte de pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local din ultima parte a lunii octombrie era petiţia domnului Claudiu Tudorel Groza, localnic al Sighişoarei, redactor al unui bilunar local. El s-a adresat domniilor lor, viceprimar Ionel Gavrilă şi secretarei Anca Bizo, în temeiul unor legi privind administraţia publică locală şi asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice.

Demersul făcut de acest om al presei, înainte de toate, locuitor al urbei, a fost petiţie intitulată „Punct de vedere". Iată un pasaj: „Beţia dumneavoastră de putere şi a celor care vă flanchează v-a transformat într-o frăţie penală, rânduită pe legi şi reguli proprii, pentru care interesele personale sunt mai presus de interesele comunităţii care v-a ales să o reprezentaţi. Unii dintre dumneavoastră vă aflaţi, în mod surprinzător, chiar şi la al 3-lea mandat, însă iniţiativele şi proiectele vă sunt necunoscute. În schimb, vă sunt cunoscute toate nerealizările la care aţi fost părtaşi, din care vă enumăr doar câteva: neîntocmirea unui Plan Urbanistic General, neaplicarea regulamentului de interzicere a accesului auto în Cetatea Medievală, înfiinţarea şi subvenţionarea de la bugetul local a aberaţiei societăţii comerciale numită Ecoserv, finanţarea unor asociaţii şi fundaţii păstorite chiar de către colegii dumneavoastră de Consiliu, degradarea instituţiilor de învăţământ locale, a Sălii „Mihai Eminescu", a Spitalului Municipal, a Centrului istoric şi a monumentelor istorice, deteriorarea bazei sportive şi a Sălii Polivalente „Radu Voina", decăderea cartierului Hetiur, pierderea a jumătate din platforma industrială, revenită ca întindere administrativă comunei Albeşti şi ai altor peste şase sute de ha de teren agricol în detrimentul oraşului, dar în favoarea comunei Daneş, transformarea oraşului în groapă de gunoi, menţinerea unor salarii nesimţite în cadrul aparatului administrativ".

În acel înscris, se mai putea citi despre „jena sighişorenilor, care trebuie să suporte asemenea factori decidenţi, cu o conduită discutabilă, cu cariere politice clădite pe fapte reprobabile, cu pregătire profesională mediocră, cu cunoştinţe administrative precare, rupţi total de realităţile cotidiene şi impasibili la adevăratele nevoi ale obştii".

Un astfel de înscris, asumat odată cu celelalte proiecte de hotărâri, a fost pus în faţa fiecărui consilier municipal, celor care, după lehamitea afişată, au trecut peste acest crâmpei inestetic, nezăbovind asupra lui nici cât să aprinzi un capăt de ţigară Mărăşească.

Desigur, după fiecare şedinţă, ei trec pe la casieria Primăriei ca să îşi încaseze binemeritata indemnizaţie. Apoi, „pas de voie" până la următoarea indemnizaţie de şedinţă, că în rest…

 

Lasă un comentariu