Comisie rogatorie internațională pentru dispariția cărților de la Biblioteca Teleki - Bolyai

Distribuie pe:

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureș a răspuns, recent, solicitării formulate de senatorul Marius Pașcan, privind dispariția unor cărți din fondul Bibliotecii Teleki - Bolyai din municipiu, dispariție constatată cu ocazia inventarierii fondului, din anul 2010.

Potrivit anchetatorilor, în cauză s-au făcut cercetări, aceasta fiind disjunsă după ce față de Spielman Mihaly - șef de secție și bibliotecar în perioada vizată (1972 - 2012) s-a dispus netrimiterea în judecată. S-a format un nou dosar (nr. 6935/P/2012) în vederea continuării cercetărilor pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a autorilor. „În dosarul astfel nou format cercetările continuă, acestea fiind efectuate de către organele de poliție, sub supravegherea unui procuror, în prezent în cauză fiind în curs de analizare rezultatul unei comisii rogatorii internaționale", se arată în răspunsul formulat de Parchet.

Procurorii mai menționează că, din actele de cercetare penală efectuate în dosarul inițial, rezultă că în perioada 1967-2010 nu s-a efectuat niciun inventar al cărților deținute de Biblioteca Teleki, iar conform unui proces verbal întocmit în 1967 de către o comisie din cadrul bibliotecii, „între anii 1948 și 1960 s-au făcut epurări de cărți din fondul Bolyai, la ordinul ministrului învățământului, fără să se facă formele corespunzătoare de scădere în inventar".

Potrivit legislației în vigoare (Noul Cod penal, art. 154), termenul de prescripție a răspunderii penale pentru fapta ce face obiectul dosarului în discuție este de opt ani de la data comiterii faptei, putând fi prelungit cu cel mult încă opt ani, se mai arată în documentul citat.

Reamintim că, la inventarul realizat în 2010, s-a constatat că din fondul Bibliotecii Teleki - Bolyai (instituție subordonată Bibliotecii Județene Mureș) au dispărut 538 de cărți, foi volante și broșuri, lipsurile acoperind întreaga perioadă de tipărire (începând cu secolul al XVI-lea), iar timp de cinci ani ancheta a bătut pasul pe loc, pe motiv că „nu sunt informații noi". Situația a fost adusă la cunoștința autorităților competente de către senatorul Marius Pașcan, în calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei pentru cultură și media a Senatului României.

Lasă un comentariu