Speranțe pentru fermierii români

Distribuie pe:

Nominalizarea inginerului horticol, Dacian Cioloș, în demnitatea de prim-ministru, cu sarcină, deloc ușoară, de a forma un guvern de tehnocrați, a generat speranțe printre fermierii români, din următoarele motive: în primul rând este ardelean, născut în 27 iulie 1969, în orașul Zalău. Și-a petrecut o parte din copilărie în sat, în comuna Pericei, de unde este de origine mama sa. În 1987 a absolvit Liceul Agroindustrial din Șimleul Silvaniei, specializarea Horticultură și Viticultură. În 1994 obține diploma de inginer horticol la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de Producție și Dezvoltare Rurală", în Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză și un master în „Economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale." Doctorand la Universitatea din Montpellier, membru și fondator al Asociației Profesionale AGROECOLOGIA și membru al grupului din Bruges, grup european de analize și propuneri privind politica agricolă comună a Uniunii Europene. Având o practică în fermele familiale franceze, cunoaște foarte bine principiile agriculturii durabile.

A lucrat în calitate de agro-economist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, ocupându-se de programul SAPARD. Din ianuarie 2005 a activat în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, consilier al ministrului Decebal Traian Remeș, iar în perioada 11 octombrie 2007-12 decembrie 2008 a deținut funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în guvernul Tăriceanu. În 9 februarie 2010, Parlamentul European i-a acordat votul de învestitură Comisiei Europene condusă de Jose Baroso. În calitate de Comisar European pentru Agricultură a ajutat foarte mult agricultura din România. Căsătorit cu o franțuzoaică, Dacian Cioloș vorbește limba franceză și limba engleză.   

După Curriculum Vitae, mai că nu se putea găsi un fermier mai bun pentru țară, mai ales pentru agricultorii români! Cu o singură rezervă, să nu facă jocul masoneriei franceze și să uite, că, în primul rând, este român, și să nu încurajeze companiile străine, care ne-au jefuit și distrus economie țării. În primul și în primul rând, să-și îndrepte atenția spre educație, spre o reformă reală a sistemului de învățământ, pentru formarea unor generații de patrioți, de tineri, bine pregătiți profesional. Fiind agronom de profesie, va trebui să propună reîntoarcerea orelor de agricultură în învățământul gimnazial din mediul rural și să se înființeze acele loturi școlare didactice abandonate în democrație. Așteptăm să încurajeze cu adevărat tinerii fermieri, prin acordarea de credite financiare, pe o perioadă îndelungată. Așteptăm să urgenteze comasarea terenurilor prin lucrări de cadastru, să elimine intermediarii din comerțul cu produse agricole, printr-un sistem civilizat de valorificare a producției prin cooperative. Nădăjduim că va aplica Legea Camerelor Agricole, Legea 165/2013, Legea cadastrului și alte legi legate de dezvoltarea rurală, și că va elimina birocrația stufoasă în accesarea Fondurilor Europene, întreținută de funcționari incompetenți promovați pe criterii politice. Mai amintim și de irigații, de combaterea eroziunii solului. Nu în ultimul rând, speranțele noastre sunt legate de reașezarea industriei alimentare românești pe locul cuvenit, astfel încât România să devină, din importator de alimente, un exportator, cum a fost pe vremea socialismului.

Dacă primul ministru Dacian Cioloș se va consulta cu agricultorii români, nu cu strada, cu cei care au dus și duc tot greul în acest domeniu strategic pentru siguranța alimentară a țării, speranțele noastre nu vor fi deșarte.

Dumnezeu să binecuvânteze România! 

Lasă un comentariu