Guvernul tehnocrat prinde contur. Să vedem ce va urma!

Distribuie pe:

Așadar, Dacian Cioloș, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, și-a încheiat, într-o primă fază, discuțiile exploratorii cu liderii partidelor parlamentare pentru formarea noului guvern. Pentru Cabinetul Cioloș apar nume noi. De pildă, după unele speculații de ultimă oră, cu șanse de a ocupa un post de ministru este sociologul Vasile Dâncu, strategul Grupului de la Cluj, care nu mai e membru al PSD, chiar un posibil vicepremier. Este vehiculat și numele lui Dragoș Bucurenci, în cărți ca posibil viitor ministru al Mediului, specialist care a făcut parte din echipa comisarului european Corina Crețu, consultant și trainer de comunicare, jurnalist și activist civic.

În funcție de interesele de partid, când vine vorba despre viitorul guvern, unii zic da, alții ba! Sub presiunea opiniei publice, partidele nu se opun guvernului de tehnocrați, care prinde contur. Liberalii sunt nemulțumiți, trăind un sentiment de frustrare, deoarece „nu au un cuvânt greu de spus la formarea noului Executiv, iar social-democrații, ajunși în eșalonul doi, i-au cerut premierului desemnat să nu fie concediați oamenii lor din administrație. Cotroceniul dorește să-și constituie propria grupare politică, tot așa cum, la timpul lui, a procedat și Ion Iliescu, pentru consolidarea puterii și exercitarea controlului, conform atribuțiilor conferite de Constituție. Nu întâmplător, primul mesaj pe care liberalii, cu gândul la o posibilă putere, după viitoarele alegeri, l-au transmis nominalizatului Dacian Cioloș a fost următorul: „Fără pesediști în administrație!". Un important lider politic liberal a spus, cât se poate de clar, că i se pare normal ca, „după instalarea noului guvern, să fie înlocuiți și prefecții, chiar dacă sunt înalți funcționari publici, deoarece ei răspund de organizarea alegerilor din anul viitor!".

De reținut sunt și câteva opinii. Deputatul Daniel Fenechiu, președintele PND: „Dacă programul de guvernare și miniștrii propuși vor fi în regulă, există șanse majore ca parlamentarii grupului național-democrat să voteze Guvernul". Traian Băsescu, președintele Mișcării Populare: „MP va vota pentru instalarea Guvernului, dar, având în vedere agenda noastră, vom fi partid de opoziție!". Senatorul Mircea Geoană, președintele PSRO: „Vom vota în favoarea învestirii Guvernului Cioloș!", Liviu Dragnea, președientele PSD: „Cioloș mi-a spus că nu intenționează să înceapă o acțiune brutală, cantitativă, de schimbare a administrației", avându-i în vedere pe pesediști. Kelemen Hunor, președintele UDMR: „În noul program de guvernare este nevoie de un capitol dedicat minorităților. Să fie aplicate legile privind folosirea limbii materne, iar specialiștii maghiari, care lucrează în instituțiile deconcentrate, să fie păstrați". Oare chiar un întreg capitol? Capitol dedicat minorității maghiare? Limba maghiară să devină oficială? Cei mereu dorindu-se mai egali ca alții vor alte privilegii, alte „discriminări pozitive". Din 1990 încoace ei cer mereu. Oare nu li s-a dat destul? 

Lasă un comentariu