CARNEA PREPARATĂ LA GRĂTAR FAVORIZEAZĂ CANCERUL LA RINICHI

Distribuie pe:

O echipă ce cercetători americani de la Centrul de Luptă Împotriva Cancerului „MD Anderson” din cadrul Universității Texas, citată de descopera.ro, asociază regimurile bogate în carne albă și roșie preparate la grătar cu un risc crescut de cancer la rinichi.

„În studiul nostru, am comparat obiceiurile alimentare a 659 de persoane, cărora le fusese diagnosticat recent un carcinom renal, cu cele ale 699 de persoane sănătoase.

Știm că rinichiul este un organ activ în plan biochimic, care contribuie semnificativ la metabolismul xenobioticelor (substanțe chimice poluante sau toxice, străine organismului). Prin urmare, rinichiul este expus unor concentrații mai ridicate de produse cancerigene decât alte organe.

Datele cercetării noastre au arătat că persoanele cu carcinom renal consumă mai multă carne roșie sau albă decât cele din grupul de control. Această asociere s-ar putea explica prin modul de pregătire termică a cărnii. Astfel, s-a constatat că temperaturile foarte ridicate ale cărnii în timpul gătitului favorizează emisia de substanțe cancerigene.

Printre ele, amintim aminele heterociclice sau hidrocarburile aromatice.

De exemplu, puiul bine fript, care se consumă adesea la petreceri, înseamnă enorm de mulți acizi heterociclici. În plus, fierul din carne (îndeosebi din carnea roșie) are și el un rol în procesul carcinogen, indiferent de modul de tratare termică”, explică oamenii de știintă. 

Lasă un comentariu