Sculpturile şi sculptorii oraşului

Distribuie pe:

Sculptura este o formă de artă care înfrumuseţează un oraş, iar sculptura ambientală este partea cea mai elevată, în acest sens. Sculpturile din Piaţa Teatrului fac ca această piaţă să fie una dintre cele mai frumoase din România. Şi aşa Târgu-Mureşul este renumit pentru arhitectura sa, dar această piaţă realizată într-o perioadă când arhitectura era standardizată, a întregit aspectul estetic în timp şi spaţiu.

Adeseori sunt întrebată ce reprezintă şirul acela de statui monumentale din bronz plasate în partea stângă, nu departe de intrarea la teatru.

Pentru că sculptorul care le-a realizat are în aceste zile o expoziţie personală în Sălile U.A.P., este un prilej de a oferi mai multe informaţii. Sculptorul se numeşte Zagyva Laszlo, este născut în 1945, a absolvit Institutul „Ion Andreescu", din Cluj-Napoca, în 1963. A locuit în Târgu-Mureş până în 1990, iar acum locuieşte în Ungaria. Sculpturile au fost realizate în 1974 şi au ca temă „Muzele". Aşa cum se ştie din mitologia greacă, zeul Apollo era însoţit de muze care se delectau fiecare cu domeniul ei artistic. Ele au devenit în timp nişte simboluri pentru diferite arte în Piaţa Teatrului. Sunt reprezentate patru asemenea muze: a muzicii, Eutherpe, a dansului, Terpsichore, a poeziei, Calliope, a teatrului, Thalia. Au fost plasate acolo, în piaţă, cu un motiv introductiv în sensul primirii şi îndrumării publicului spre ceea ce urmează să se întâmple în clădirea Teatrului.

Ca modalitate de expresie sculptorul Zagyva Laszlo a ales o sculptură viguroasă, monumentală, cu 1,85 cm înălţime, o sculptură bazată pe volumetre cu forme esenţializate, cu ritm de plinuri şi goluri. Anatomia este sugerată şi întreţinută de aceste volume plastice fără să se intre în detalii anatomice. Ultima din şir, Thalia - muza teatrului - a fost profanată, cineva i-a făcut ochi. Prezenţa sculptorului, autorul sculpturilor ar putea înlătura acest neajuns şi, în acelaşi timp, ar putea fi şi un prilej de a avea o discuţie despre cum ar trebuii să fie informat publicul pentru o mai bună cunoaştere a lor. Să aducă şi alte forme de respect şi protejare. Aşa, dacă nu ştii ce sunt parcă eşti mai indiferent. Vedem cu toţii că se fac multe lucruri în municipiul nostru, se asfaltează străzi, se reabilitează blocuri, au loc concerte, expoziţii de flori. Provocările de a ieşi în spaţiul public, de a nu sta acasă, îmbracă diferite forme, inclusiv concursuri culinare, or dacă ieşi în spaţiul public consumi, nu numai te distrezi, aşa câştigurile sunt pe toate planurile. Poate vine şi vremea ca statuile oraşului să aibă acele înscrisuri, să ofere acele informaţii despre artişti şi temele de creaţie, nu de alta, dar ne pregătim să fim capitală culturală europeană.

 

Lasă un comentariu