CUM NE AFECTEAZĂ PSIHIC ATENTATELE TERORISTE

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Vanderbilt, citaţi de descopera.ro, susţin că persoanele care au trecut printr-un atentat terorist au tendinţa de a-şi modifica obiceiurile şi comportamentul în spaţiul public.

„Un atentat terorist lasă urme adânci în psihicul supravieţuitorilor, dar şi al celor care nu au fost victimele directe ale unui asemenea atac, fiind observate schimbări dramatice de comportament.

După un atentat, cei afectaţi tânjesc după o formă de control - am constatat după analizarea comportamentului participanţilor la studiul din Israel, ţară vizată adesea de asemenea acte extremiste. De exemplu, ţinând cont că unele atacuri cu bombă vizează restaurante şi cafenele, unii participanţi la studiu au ales să stea la o masă mai aproape de bucătărie, când mănâncă în oraş, pentru a fi mai aproape de o ieşire alternativă în caz de urgenţă. Alţi participanţi la studiu spun că au renunţat definitiv să mai meargă la restaurant, de teama unor atentate.

Altfel spus, cu cât o persoană simte mai mult că pierde controlul asupra situaţiei după un atac terorist, cu atât va avea modificări de comportament mai dramatice, însă stresul provocat de frica de atacuri teroriste duce şi la apariţia unor boli cardiovasculare.

În timp, victimele sau martorii unui atentat asimilează evenimentul tragic atât de mult, încât imaginile şi amintirile care-i bântuie tind să le schimbe modul în care se raportează la cei din jurul lor, pierzându-şi încrederea şi speranţa. Însă, există şi oameni care, într-o încercare de a prelua controlul situaţiei, în loc să se încuie în case, ies în locuri publice în număr şi mai mare, expunându-se şi mai mult riscului, în încercarea de a arăta că nu le este frică", afirmă specialiştii americani. 

Lasă un comentariu