Dascăli mureșeni: DANIELA CLINCEAG

Distribuie pe:

Comuna Lunca Bradului, situată pe Valea Mureșului Superior, între lanțurile Munților Călimani și Gurghiu, în lungul defileului dintre Deda și Toplița a stat ascunsă mult timp în adâncul întunecos, răcoros și umed al nesfârșitelor păduri. Bătrânul Mureș este martorul atâtor prefaceri și înnoiri, contemporan al întregii istorii a acestor meleaguri, a transformărilor și izbânzilor locuitorilor care s-au așezat aici abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Localitate tânără, lipsită de vestigii antice, comuna Lunca Bradului, denumită pentru începuturi Păluța, nume cu specific forestier, apoi Palota-Ilva, este locul unde a văzut lumina zilei Daniela Clinceag, născută Țifrea, la data de 2 ianuarie 1979.

Clasele primare și gimnaziale le-a frecventat în localitatea natală. Rând pe rând a devenit absolventă a Colegiului Național „Mihai Eminescu" din Toplița județul Harghita, specializarea Elecrtotehnică, (1997), apoi a Universității ecologice „Dimitrie Cantemir" Facultatea de geografie-istorie din Târgu-Mureș (2003), și a Școlii Academice de Informatică Aplicată și Programare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (2007) .

Întâiul loc de muncă ca profesor a fost la Școala Generala cu clasele I-VIII Tușin, (2003-2004) comuna Sâmpetru de Câmpie, iar în anul școlar următor (2004-2005) la Școala Generală din Luieriu, comuna Suseni, județul Mureș. În anul 2005 a obținut titularizarea, fiind adoptată temporar de comuna Negrilești din Județul Bistrița-Năsăud, unde va activa pe catedra de istorie-geografie a Școlii Gimnaziale din Negrilești, până în anul 2009, după care destinul și soarta o readuc pe meleaguri mureșene. În anul școlar 2009-2010 a fost detașată la Gimnaziul „Dănilă Stupariu" din Rușii Munți, după care, începând cu anul școlar 2010-2011, a revenit pe meleagurile natale, la Școala Gimnazială Lunca - Bradului, unde activează și în prezent ca și profesor titular pe catedra de istorie-geografie. Până în prezent a dobândit gradele didactice: definitiv în anul (2005) și II în anul (2012), fiind înscrisă la gradul didactic I, sesiunea 2017.

A participat la numeroase cursuri de perfecționare și formare continua, inițiate de I.S.J Bistrița, I.S.J Mureș, și C.C.D Mureș. În cadrul Comisiei metodice a profesorilor a organizat diferite activități și a inițiat proiecte educaționale cu elevii, de Ziua Holocaustului, Ziua Națională a României și cu ocazia altor sărbători istorice. Ca profesor de istorie a obținut multe succese de suflet împreună cu elevii pe care i-a pregătit pentru olimpiade și concursuri: cu elevul Ilie Mihai a obținut Mențiune la Olimpiada de istorie, etapa județeană în anul 2013, și cu eleva Teodora Dohotaru, premiul II, la Concursul național de referate și comunicări ,,Unirea Românilor un vis de secole"

Pornind de la premisa că istoria trebuie cunoscută, deoarece dacă nu știm de unde venim, nu vom ști încotro să ne îndreptăm, a scris și publicat articolul ,,Începuturile învățământului în defileul Mureșului", în revista ,,Magazin istoric" din octombrie 2015.

Este fericita mamă a două fetițe gemene, Daniela și Amalia, eleve în clasa I la Școala Gimnazială din Lunca Bradului.

 

Lasă un comentariu