Lansarea monografiei localității Iernut

Distribuie pe:

La ceas de sărbătoare, în zi de mărit praznic împărătesc, a doua zi de Crăciun, sâmbătă, 26 decembrie 2015, de la ora 15, la Casa de Cultură din Iernut, a avut loc lansarea cărții Monografia localității Iernut, județul Mureș, autor fiind distinsul profesor Gheorghe Andreica. Întrucât această manifestare culturală s-a desfășurat sub auspiciile ASTREI, cuvântul de deschidere i-a aparținut prof. Sever Pop, președintele Cercului Iernut al ASTREI. Moderatorul întregului eveniment a fost preotul Silviu Feier, paroh în Iernut. După ce toți cei prezenți au ascultat imnul ASTREI și au intonat o frumoasă colindă tradițională românească, părintele Silviu Feier îi prezintă pe invitați, apoi se referă, în câteva cuvinte, la monografia care se lansează, spunând că este o lucrare titanică, o frumoasă izbândă a autorului, o contribuție adusă la cunoașterea Iernutului. S-a referit și la alte monografii mai vechi ale Iernutului, spunând totodată că această monografie este o lucrare nouă.

Distinsul cărturar și mare patriot român Lazăr Lădariu, președintele Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI, în expunerea domniei sale, a făcut o prezentare exemplară a acestei cărți. S-a referit în primul rând la frumusețea imnului ASTREI, la activitatea intensă a Cercului Iernut al ASTREI, văzând ziua lansării acestei cărți ca un moment de bucurie, carte în care se găsesc sufletul unei localități, sufletul unor oameni, dar în același timp și viitorul unei comunități. După ce a amintit de acele vechi monografii care trebuie urmate ca metodologie, Lazăr Lădariu a spus că prof. Gheorghe Andreica este cronicar pentru ceea ce a fost, dar și martor pentru ceea ce se întâmplă, grija domniei sale fiind de a lăsa posterității o operă importantă. Lazăr Lădariu vorbește elogios despre arheologul Nicolae Vlasa, înaintând propunerea conform căreia să se organizeze la Iernut un simpozion național dedicat acestei mari personalități. Lazăr Lădariu prezintă cele mai importante aspecte ale cărții, accentuând unele lucruri, cum ar fi: Revoluția din 1848-1849; implicarea marilor bărbați ai neamului; Primul Război Mondial cu toate sacrificiile, modul în care românii au luptat cu arma în mână cu gândul la Marea Unire; Al Doilea Război Mondial; Diktatul de la Viena, suferințele românilor; episodul Oarba de Mureș, septembrie 1944; amintește de cartea Epopeea de pe Mureș, de jertfele din război; învățământ; cultură; școală; activitățile care au loc în Iernut; Biserica și preoții etc. Concluzionând, Lazăr Lădariu a spus despre această carte că este o monografie alcătuită științific, o carte scrisă cu sufletul, cu gândul curat, cu grija să nu se uite, o monografie cuprinzătoare, rodul a patru ani de trudă enormă.

Dr. Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș, în expunerea domniei sale, după ce se referă la modalitatea de elaborare a unei monografii, vorbește despre cartea prof. Andreica, spunând că este o monografie amplă, diferită de alte monografii improvizate, spunând totodată că este o lucrare riguros științific redactată, cu acuratețe, coerență, cuprinzătoare a întregului material, scrupulos realizată. Spunea Nicolae Băciuț că pentru Gheorghe Andreica această lucrare este un exces de devotament și sacrificiu, unul dintre lucrurile cele mai importante realizate de domnia sa. Cartea aceasta are caracter și greutate științifică, are note personale distincte, care o detașează de celelalte monografii, este o imagine impunătoare a localității Iernut și va rămâne pentru mult timp o carte de neegalat.

În continuare, prof. Nicolae Victor Fola, vorbind despre autorul acestei cărți, spune că este un om de caracter, profesor de prestigiu, se referă la activitatea de cercetare a acestuia, iar despre carte spune că este una complexă, prezentând câteva aspecte mai importante ale acesteia. Primarul orașului Iernut, ing. Ioan Nicoară, a spus că această carte trebuie privită ca o poveste adevărată a ceea ce s-a întâmplat pe aceste locuri, spunând totodată că nașterea unei monografii se realizează destul de greu. Trebuie menționat aici faptul că această carte a apărut cu sprijinul financiar al Primăriei orașului Iernut și al Consiliului Local Iernut.

Autorul acestei lucrări, prof. Gheorghe Andreica, în cuvântul domniei sale, a mulțumit în primul rând vorbitorilor și tuturor celor prezenți, apoi s-a referit la munca sa în arhive, a prezentat doar secvențial câteva aspecte din cartea domniei sale, cum ar fi luptele de la Oarba de Mureș, apoi a făcut referiri la învățământ, la elevi merituoși, dascăli etc. Prof. Sever Pop s-a referit la activitatea prof. Andreica în cadrul Cercului Iernut al ASTREI, apoi vorbind despre carte, a analizat pe scurt stilul redactării, structurării și limbajului folosit. Toți vorbitorii au adus cuvinte de felicitare autorului pentru această carte deosebită. În încheiere, pr. Silviu Feier, mulțumind tuturor pentru participare, a concluzionat, spunând că această carte este o oglindă a istoriei localității Iernut.

Această memorabilă monografie a prof. Gheorghe Andreica a apărut în cadrul Editurii VATRA VECHE, înscriindu-se în proiectul 100 de cărți pentru Marea Unire, 1918-2018, având numărul 13. Este o lucrare într-adevăr remarcabilă, o monografie alcătuită cu rigurozitate științifică, cuprinde la bibliografia folosită: surse arhivistice, izvoare edite, lucrări generale și de specialitate, studii și articole, lucrări de gradul I, teze de doctorat, periodice, ziare.

Cartea aceasta se impune ca o lucrare de referință pentru istoriografia românească, iar momentul lansării ei, a doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2015, a reprezentat o bucurie sufletească pentru toți cei care au participat la acest eveniment cultural marcant. 

Lasă un comentariu