De ce există păreri diferite în privința frumuseții unui chip? (studiu)

Distribuie pe:

Trăsăturile unei fețe sunt percepute în mod foarte diferit, unii considerându-le atragătoare, iar alții, dimpotrivă. O echipă de cercetători americani de la Universitatea Harvard și-a pus întrebarea de ce se întâmplă acest lucru și în ce măsură intervin parametri genetici, de mediu, culturali și experiențe personale, scrie passionsante.be.

Cercetătorii au evaluat în studiul lor partea genetică. Ei au alcătuit un grup de circa 1.500 de participanți (bărbați și femei în număr aproximativ egal) dintre care 600 au fost gemeni monozigoți (gemeni „adevărați", cu același patrimoniu genetic), 200 de gemeni dizigoți (gemeni „falși", cu patrimoniu genetic diferit) și 700 de persoane fără frați gemeni. Tuturor li s-au prezentat 200 de fotografii cu chipuri și li s-a cerut să le noteze de la 1 la 7, de la neatrăgător la foarte atrăgător.

Dacă datele genetice ar fi fost preponderente în apreciere, rezultatele ar fi fost identice sau cel puțin foarte apropiate între gemenii „adevărați". Nu s-a întâmplat însă așa, majoritatea perechilor de gemeni având păreri extrem de diferite. Și în cazul în care ar fi primat influența mediului socio-familial, „falșii" gemeni ar fi avut aproape aceleași preferințe. Situația a fost însă alta (aprecierile au diferit în 50% din cazuri).

De fapt, gemenii monozigoți și dizigoți au reacționat în general ca și cei care nu aveau frați gemeni, ceea ce sugerează că atracția pentru un chip sau altul se bazează în primul rând pe experiența personală, pe parcursul individual, punctat de întâlniri amicale și sentimentale, lecturi, filme, speranțe, bucurii și decepții... Fără îndoială intervin și datele genetice, însă ele nu sunt determinante, ci sunt clar modulate de întâmplările survenite de-a lungul existenței. De altfel, un chip considerat puțin atrăgător într-o etapă a vieții poate fi perceput diferit într-o altă perioadă și invers, încheie passionsante.be. 

Lasă un comentariu