Există Moș Crăciun!

Distribuie pe:

Cei mai mulți dintre români au avut parte de Crăciun de mese îmbelșugate, însă nu toți românii pot spune asta. O româncă a scris pe Facebook o întâmplare petrecută acum câteva zile. Povestea a devenit virală pe rețeaua de socializare, mii de români fiind de-a dreptul impresionați de drama unei fetițe a cărei mamă nu își permite să îi cumpere câteva dulciuri de Crăciun.

Protagonista, o nemțeancă, a făcut un gest demn de admirat: i-a cumpărat copilei ce voia de pe rafturi, însă micuța trăiește tot în sărăcie.

„Aseară (19 dec - n.r.), am trăit una dintre cele mai dureroase experiențe ale vieții mele. Eram în market-ul de cartier, unde stand-ul de brânzeturi este lângă cel de dulciuri. Mă uitam la o rotiță de cașcaval. Am auzit discuția:

- Te rog, mamă, voi fi bună și cuminte. Te rog!

- Nu avem bani, ăștia sunt! Dacă îți iau bomboanele astea, nu mai avem bani de pâine.

Instinctiv am întors capul. O femeie simplă, îmbrăcată sărăcăcios, dar curat, cu o puștoaică blondă, cu ochi mari, albaștri.

- Te rog, mami, ai promis că anul ăsta va veni Moșul și ne va aduce bunătăți…

Stăteam înlemnită, cu rotița de cașcaval în mână. Copila ținea în mână o punguță cu dropsuri. O priveam și nu-mi venea să cred că poveștile pe care le auzisem erau adevărate. Copilul a lăsat punguța cu bomboane pe raft și, trasă de mama sa a plecat mai departe.

M-am întors, teleghidată, spre standul cu dulciuri. Punguța cu bombonele, pe care o ținea copila în mână, costa 1,50 lei. Am înghesuit dulciuri în coș și, inevitabil, în drum spre casa de marcat, am trecut pe lânga standul de carne. Femeia respectivă și copila se zgâiau în geamul de prezentare a produselor.

- Opt felii de parizer! a spus și a continuat, subțiri!

Mi-a stat inima-n loc. Am cerut celeilalte vânzătoare un baton de salam de vară și unul de pastramă de porc. Am ajuns la casă înaintea lor. Îmi înotau ochii în lacrimi. Le-am așteptat afară, în fața marketului. I-am întins sacoșica cu dulciuri copilei blonde:

- A trecut Moș Crăciun pe aici și ți-a lăsat sacoșica asta la mine, pentru că tu erai în magazin.

Copila, a întors ochii ei mari și albaștri către mama sa, întrebători. Iar femeia a dat din cap aprobator.

- Vezi, mamă, că există Moș Crăciun!, a exclamat.

Priveam mută de emoție, mă durea și mă bucuram în același timp.

Domnilor guvernanți, v-ați mărit pensiile, dar pentru copiluții ăștia ce-ați mărit? Foamea? Frigul? Nimicul?"

Sincer, nu știu dacă Arina, de la care a pornit povestea, chiar a avut parte de întâmplarea pe care o relatat-o. Nici nu mă interesează. Este posibil să se fi întâmplat așa, sau nu. Povestea e însă înduioșătoare până la lacrimi!

Din vol. „TINDA RAIULUI - ofertă nelimitată", în curs de apariție la Editura „VATRA VECHE", Târgu-Mureș, 2015 

Lasă un comentariu