FLORA INTESTINALĂ ŞI... BOLILE NEUROLOGICE

Distribuie pe:

Neurologul american David Perlmutter, citat de descoperea.ro, susţine în cartea „Intestinul în ajutorul creierului", că bolile neurologice pot fi tratate prin grija acordată florei intestinale, întrucât există o legătură explicită între intestin şi creier.

„Este esenţială preocuparea faţă de bacteriile din organism pentru evitarea depresiei, a sclerozei în plăci, a bolii Alzheimer, autismului şi altor boli. În acest scop, recomand consumul de alimente naturale şi evitarea produselor prelucrate, a conservelor.

Printre alimentele cu bacterii bune, care protejează creierul pe termen lung, se regăsesc cele fermentate, îndeosebi varza murată şi produsele lactate (iaurt, kefir), precum şi kimchi (un produs tradiţional coreean din legume şi ardei iute).

Pe de altă parte, cu cât se consumă mai multe zaharuri, cu atât flora intestinală este mai bolnavă, aşa că sunt recomandate alimentele sărace în glucide: ceapa, roşiile, dovleacul, seminţele de floarea-soarelui, ouă, peşte, fructe de mare, carne de pasăre şi vită, zarzavaturi şi condimente, uleiul de măsline extra, susanul, untul purificat, măslinele, brânzeturile şi seminţele. Şi alimentele bogate în polifenoli exercită un rol benefic asupra creierului. În acest grup intră vinul, ceaiul, cafeaua şi ciocolata.

Alimentele bogate în probiotice sunt ingredientele preferate de bacteriile intestinale, aşa că nu trebuie ocolite usturoiul, ceapa, napii, sparanghelul şi prazul, toate consumate crude.

Un rol important în protejarea creierului îl are şi apa filtrată, deoarece intestinul uman nu era obişnuit iniţial să absoarbă clor, element indispensabil totuşi pentru o apă curată la robinet. Un filtru aplicat apei menajere ajută la limitarea efectului substanţelor chimice asupra organismului", afirmă specialistul american. 

Lasă un comentariu