Dascăli mureşeni: IRIMIE DAN

Distribuie pe:

În ziua de 17 ianuarie 1931, în pitoreasca localitate Ibăneşti, de pe Valea Gurghiului, venea pe lume cel care a fost cunoscut de către reghineni ca fiind profesorul Irimie Dan. Părinţii lui, Dumitru şi Maria, l-au aşteptat cu mult drag, deoarece era primul născut şi s-a întâmplat să fie singurul băiat din familie, după el urmând nu mai puţin de opt fete!

A urmat şcoala primară din localitatea natală, gimnaziul în comuna vecină, Hodac, după care s-a înscris la Şcoala Silvică din Gurghiu. După doi ani se retrage şi se înscrie la Şcoala Medie Tehnică de Cultură Fizică şi Sport din Târgu-Mureş, pe care o absolvă în iunie 1953. La data de 22 octombrie 1953 este angajat ca profesor la Şcoala Medie nr.1 din Reghin, fosta Şcoală Pedagogică Română ale cărei clase fiinţau în paralel - dar în lichidare - cu clasele ,,medii" (liceale).

În anul 1955 se căsătoreşte cu învăţătoarea Maria Cheţan din comuna Cozma, iar începând cu 1 septembrie 1955 a fost transferat la Şcoala de 7 ani (Şcoala Generală nr.1) din Reghin unde a funcţionat timp de 29 de ani, până la sfârşitul vieţii. La această şcoală de nivel gimnazial desfăşoară o rodnică activitate profesională nu numai în cadrul orelor de educaţie fizică, dar şi prin antrenarea elevilor, în afara orelor de clasă, în activităţi şi concursuri sportive pe echipe. Pe lângă popularul fotbal, unde alături de echipa băieţilor a organizat şi o echipă de fotbal pentru fete, a promovat cu succes şi celelalte discipline îndrăgite de elevi: handbal, baschet, volei. Iar gimnastica i-a fost permanent în atenţie, remarcându-se în mod deosebit cu prilejul serbărilor sportive de pe stadionul orăşenesc, ocazionate de sfârşitul anului şcolar sau diverse alte momente festive.

Pe lângă activitatea de instruire propriu-zisă, ca oricare cadru didactic, a fost preocupat şi de latura educativă a atribuţiilor sale, nu numai ca diriginte, dar - aşa cum erau cerinţele acelor vremuri - şi în activitatea… pionierească, domeniu în care, în calitatea de ,,comandant de unitate", a fost răsplătit la nivel naţional cu ,,Diploma de Onoare". Din fişa postului unui dascăl nu lipsea ,,munca culturală", astfel profesorul Irimie Dan a înfiinţat o echipă de dansuri româneşti, încununată cu menţiuni şi premii la diverse concursuri, iar timp de 25 de ani a făcut parte din Corul Casei de Cultură din Reghin, cor laureat la Festivalul ,,Cântarea României".

A încetat fulgerător din viaţă în ziua de 9 mai 1984, după ce sănătatea începuse, treptat, să îl părăsească. Este înmormântat în cimitirul Bisericii ,,Sf. Apostol Andrei şi Cuviosul Lazăr", situat la confluenţa străzilor ,,Coşbuc" şi ,,Pictor Grigorescu" din Reghin. Nu a mai prins ziua în care să-şi vadă fiica, Sorina-Monica (n.1968), ajunsă medic, şi nici nepoata, Simina, astăzi elevă la Liceul ,,Şaguna" din Braşov.

Lasă un comentariu