Manifestare cultural-istorică la Reghin

Distribuie pe:

În ziua de joi, 21 ianuarie 2016, de la ora 17.00, la Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin, a avut loc o manifestare culturală de amploare. Acest eveniment cultural a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Reghin, Biblioteca „Petru Maior", în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi cu Arhivele Naţionale Mureş.

În deschidere, doamna Sorina Bloj, directorul bibliotecii reghinene, a urat bun venit tuturor celor prezenţi, spunând că acest eveniment este o punte între Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită cu deplin succes la Reghin, şi acest moment menit să aniverseze Unirea Principatelor Române. După ce îi prezintă pe invitaţi, se referă la punctele esenţiale ale acestei manifestări. Pentru început, Ilarie Gh. Opriş a vorbit despre expoziţia de pictură de la sala festivă a bibliotecii reghinene, făcând referire apoi la volumul Dascăli mureşeni, care îşi continuă apariţia.

În cadrul simpozionului aniversar „157 de ani de la Unirea Principatelor Române", au susţinut comunicări distinsul profesor reghinean Sabin Urzică şi dr. Florin Bengean. Prof. Sabin Urzică s-a referit la contextul politic internaţional şi intern, care a condus la realizarea Unirii Principatelor Române, spunând totodată că domnitorul Alexandru Ioan Cuza s-a ridicat la înălţimea misiunii sale, vorbind, printre altele, şi de marile sale reforme. Dr. Florin Bengean a vorbit despre contribuţia Bisericii Române la realizarea „unirii celei mici" şi la consolidarea României moderne. Actul Unirii Principatelor, act de mare însemnătate din istoria poporului român, apare ca un rezultat firesc al dezvoltării treptate a conştiinţei unităţii de origine, de limbă şi de credinţă a românilor de pretutindeni, ca o încununare a strădaniilor de veacuri ale poporului român pentru realizarea unităţii sale statale. Prin realizarea Unirii Principatelor Române, în anul 1859, numită şi „unirea cea mică", s-au pus bazele îndeplinirii idealului de veacuri al poporului român: unitatea statală, care s-a realizat la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia.

A urmat lansarea volumului Arhivişti Ardeleni, coordonat de prof.dr. Liviu Boar, directorul Arhivelor Naţionale Mureş, care s-a referit la munca de arhivă în general, apoi a vorbit despre truda pe care a depus-o la editarea acestei cărţi, spunând totodată că între coperţile acesteia se regăsesc şi reghinenii Dumitru Crişan şi Viorel Grama. Cartea a fost prezentată, mai pe larg, de dr. Florin Bengean. Un moment extrem de important pentru istoriografia românească, în special pentru cea transilvăneană, îl constituie apariţia cărţii Arhivişti Ardeleni Dicţionar biobibliografic, volum ce a apărut la «Petru Maior» University Press Târgu-Mureş.

Concomitent, în cadrul acestui eveniment cultural, a avut loc şi cercul pedagogic al profesorilor de istorie din Reghin şi împrejurimi, care au fost prezenţi într-un număr foarte mare. Tot cu această ocazie, s-a constituit Societatea Reghineană de Istorie, ca un departament care să funcţioneze pe lângă Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin. Prof. Constantin Bogoşel, inspector şcolar la disciplina istorie, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, a mulţumit dascălilor prezenţi, s-a referit la cultura reghineană şi la personalităţile de aici şi a vorbit despre structura nou- creată, ca despre un proiect de succes. Pr. prof. dr. Claudiu-Dorin Chiorean, inspector şcolar la disciplina religie, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, a transmis un gând şi un mesaj spiritual, îndemnând la unitate, la continuitate, la bucuria realizării unor astfel de lucruri frumoase. Vrednicul slujitor al parohiei Reghin-Iernuţeni, de unde a fost prezent şi părintele Vasile Chiorean, a mai spus că istoria trebuie continuată, trebuie dusă mai departe prin activităţi serioase. Despre coordonatele şi perspectivele Societăţii Reghinene de Istorie au mai vorbit Sorina Bloj şi Florin Bengean (coordonatorul proiectului).

După discuţii şi propuneri, în încheiere, Sorina Bloj a mulţumit celor prezenţi şi a adresat invitaţii tuturor, pentru activităţile ulterioare ale bibliotecii reghinene. În concluzie, putem spune că a fost o manifestare cultural-istorică şi aniversară extrem de reuşită, cu un profund caracter de profesionalism, seriozitate şi dăruire, precum şi cu un mesaj de perspectivă istorică.

 

Lasă un comentariu