ZIUA CULTURII NAŢIONALE, LA LUDUŞ

Distribuie pe:

În debutul Zilei Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2016, zeci de luduşeni şi-au dat întâlnire la statuia poetului naţional Mihai Eminescu. Au ascultat îndrăgite cântece pe versurile lui Eminescu; în numele Primăriei, al Casei de Culturăşi al instituţiilor de învăţământ din oraş au depus coroane de flori; domnul Marian Balea a citit poezia ,,Remuşcare Eminescu'' a regretatului Adrian Păunescu, reprezentant de seamă al culturii române contemporane. Cu siguranţă că, în acea zi, în multe familii din oraş au fost lecturate pagini din creaţia eminesciană.

Următorul moment cultural al zilei a fost un dar surpriză oferit de Centrul Educaţional din satul Găbud, judeţul Alba, sat la un deal depărtare de Luduş. Opt mândre fete şi cinci băieţi din neamul Feţilor Frumoşi, îndrumaţi cu dragoste creştină de cucernicul paroh Ionel Dârjan şi de doamna preoteasă Luminiţa Dârjan, copiii din Găbud le-au reamintit luduşenilor prezenţi la evenimentul care a avut loc în holul Casei de Cultură căşezătorile au fost, timp de secole, instituţii culturale locale, prin care obiceiuri şi tradiţii populare româneşti au fost păstrate şi transmise de la părinţi la copii, de la vârstnici la tineri, din generaţie în generaţie. Întâlnirea s-a încheiat cu mulţumiri reciproce, fotografii de grup, un dineu în cinstea inimoşilor şi talentaţilor găbudeni, cu invitaţia adresată de primarul Cristian Moldovan: ,,Cu drag vă primim şi altă dată''.

Programul zilei de vineri, 15 ianuarie 2016, s-a încheiat cu impresionanta reuşită a spectacolului de teatru cu piesa ,,Hoţul de mărgăritare'', transpunere scenică a parabolei biblice ,,Întoarcerea fiului risipitor'', semnată de vrednicul de pomenire ÎPS Bartolomeu Anania. Actorii Sebastian Cioban, Vlad Grec, Ionuţ Grec, Adrian Sălăgean, David Voşloban, Andreea Pal, Denisa Madac şi Alex Moldovan, toţi liceeni şi membri ai Grupului de Iniţiativă pentru Tineri al Protopopiatului Ortodox Luduş, împreună cu profesorul, actorul şi regizorul Emanuel Petran, de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, au învăţat şi i-au învăţat şi pe spectatori, marea lor majoritate colegi de liceu, că dragostea sincerăşi iubirea semenilor este cea mai mare avere a oamenilor, că recunoştinţa, gândurile, vorbele şi faptele bune sunt mărgăritare, că aceste mărgăritare trebuie ferite de primejdiile ascunse în minciună, amăgire, prefecătorie, făţărnicie şi lăcomie, că întoarcerea smerită a fiului risipitor întrece firescul uman. Excelentul joc de scenă al tinerilor actori, recompensat cu prelungite reprize de aplauze, îmbrăţişările şi chiotele de bucurie din cabina actorilor, emoţiile şi satisfacţiile organizatorilor şi ale aparţinătorilor talentaţilor interpreţi pot fi cuprinse în declaraţia regizorului Emanuel Petran, făcută la finalul spectacolului: ,,Excelent! Un lucru absolut minunat, deşi piesa este foarte grea''.

Duminică, 17 ianuarie 2016, săptămâna luduşenă a Culturii Naţionale s-a încheiat cu concertul Cenaclului ,,Lumină Lină'', din Sibiu, la care au fost prezenţi primarul Cristian Moldovan, părintele protopop Lucian Voşloban, domnul profesor Liviu Botezan, şeful de Cabinet al primarului şi un numeros public.

Lasă un comentariu