TÂRNĂVENI „HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ", UN ÎNĂLŢĂTOR SPECTACOL DEDICAT UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE

Distribuie pe:

Duminică, 24 ianuarie 2016, începând cu ora 17, în organizarea Primăriei şi a Casei de Cultură „Mihai Eminescu", în sala mare, devenită neîncăpătoare, a avut loc un excelent spectacol, aniversarea a 157 de ani de la importantul act istoric de la 24 Ianuarie 1859 „Unirea Principatelor Române", prima piatră aşezată la temelia statului român modern şi formării naţiunii române, primul pas spre România Mare, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca unic domnitor al ţărilor româneşti: Moldova şi Ţara Românească.

Se ştie prea bine din istoria neamului nostru, statul român s-a format treptat, începând cu unirea de la 1859 şi s-a încheiat în anul 1918 când lupta de eliberare naţională a poporului român a fost încununată de succes prin unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Spectacolul a fost deschis de către celebra fanfară „Armonia" care a interpretat un frumos pachet al partiturilor muzicii de fanfară, prezentarea evenimentului revenindu-I în continuare actorului târgumureşean Iuliu Praja, care pe scurt a prezentat cu talent şi voce semnificaţia şi importanţa zilei de 24 Ianuarie 1859. Au apărut apoi pe scenă Arghir şi Maria Cioată, Adrian Cioată, cu un excelent recital de vioară, Cornelia Mihuţ, localnica Alina Pop Mailat, dezinvoltă şi fermecătoare prin stil şi voce, Corala „Amicii", Corul „Simpatia", Ansamblul folcloric „Junii Târnavei", bijuterie a dansurilor transilvănene. În finalul spectacolului a fost prezentat celebrul cuplu, Ciprian şi Mihaela Istrate, prezenţi într-un concert de muzică patriotică şi de dragoste cu dezinvoltură şi expresivitate şi cu mare atracţie la public, răsplătiţi cu un imens şir de aplauze de către cei prezenţi în sală, participanţi direct la cântecele acestora. Invitat pe scenă, domnul primar Sorin Megheşan, într-o alocuţiune, a vorbit despre originea poporului român, ideea de stat, făcând trimiteri la istoria neamului, domnitorii României, vorbele decurgând atât de frumos, ca la o adevărată lecţie de istorie. Unirea de ieri trebuie continuată cu unirea de azi a tuturor cetăţenilor municipiului, pentru creşterea într-un climat sănătos şi asigurarea unui viitor cât mai bun copiilor noştri. Domnul primar a fost frenetic aplaudat în finalul discursului său, mulţumind tuturor cetăţenilor municipiului de prezenţă, dorindu-le acestora succese cât mai mari în anul 2016.

Festivitatea s-a încheiat pe ritmul muzicii de fanfară în faţa Casei de Cultură, marea majoritate a celor prezenţi prinzându-se-un lanţ nesfârşit, copii şi tineri, părinţi şi bunici cu mic cu mare dansând până târziu „Hora Unirii" într-o mulţumire, bucurie şi veselie, pe seama evenimentului foarte bine organizat, dar şi a unui spectacol de excepţie.

 

Lasă un comentariu