La Sighişoara - Lansare de cărţi; lansare de revistă; momente de muzică populară, folk şi umor de calitate!

Distribuie pe:

La sfârşitul săptămânii trecute, la Hotel „Cavaler" din Sighişoara, a avut loc o ma nifestare culturală prilejuită de lansarea volumelor de versuri: „La taclale cu Dumnezeu" de Nicolae Băciuţ, „Nirvana" de Ana Munteanu Drăghici, dar şi de apariţia unui nou număr (nr. 7; iulie-decembrie 2015) al revistei „Creneluri sighişorene".

Dintre prezenţele extrasighişorene amintim scriitorii Nicolae Băciuţ şi Răzvan Ducan, dar şi poetul popular Cătălin Cioba, de la Reghin.

Manifestarea a fost condusă de poeta Gabriella Costescu, cea care este „argintul viu" al manifestărilor cu cartea din Sighişoara, sub străduinţele căreia apare şi revista literară a oraşului (şi nu numai a oraşului) „Creneluri sighişorene".

Cartea poetei Ana Munteanu Drăghici, „Nirvana", a fost prezentată de către subsemnatul, cel care a scris, de altfel, şi prefaţa cărţii. Despre poezia sa, dar şi despre implicarea exemplară în viaţa culturală a localităţii şi a zonei au mai vorbit: d-na prof. Cornelia Suciu, d-na Maria Săvuţ şi d-na dr. Cristina Nistor, care a şi citit două poezii din lirica autoarei.

Poeta Gabriella Costescu a vorbit despre noul număr al revistei „Creneluri sighişorene", la care este redactor-şef, despre eforturile materiale şi publicistice ca această revistă de format A4, de 70 de pagini, alb-negru şi color, să existe.

Scriitorul Nicolae Băciuţ a vorbit şi el despre susţinătorii şi promotorii culturii din oraşul de pe Târnava Mare: „Susţinerea d-lui Petru Başa ne întreţine energiile noastre": „Să-i mulţumim Gabriellei Costescu, şi grupului de inimoşi din preajma ei, pentru revista care va rămâne un document de cultură literară" etc.

Vorbind despre volumul „La taclale cu Dumnezeu", Ed. Vatra Veche, Tg.-Mureş, 2016, a spus: „E o carte de poezie religioasă în firescul cărţilor mele". După volumul „Despărţirea de înger" a venit firesc „La taclale cu Dumnezeu". „Dumnezeu nu îţi răspunde prin cuvinte, ci prin ceea ce ţi se întâmplă". „Continui să scriu în acelaşi registru tematic şi după publicarea acestui volum, chiar ieri am scris un poem nou, foarte drag mie, intitulat „Grădinar, în Rai" (pe care, de altfel, l-a şi recitat) etc. A mai menţionat că poeziile cărţii vor fi subiecte de comentarii literare la  ediţia a XI-a, din primăvara lui 2016, a Concursului Naţional de Creaţie Literară „Ion Creangă" de la Brăila, aşa cum şi în anii precedenţi, alte poezii din alte cărţi de-ale sale au fost subiecte de analize literare. (A precizat şi o cifră - peste 2.000 de pagini de comentarii, făcute de elevi de gimnaziu şi liceu, din ţară şi diasporă, la poeziile sale).

A mai vorbit şi despre „traseul iniţiatic" al adolescentului Mihai Eminescu, făcut între Cernăuţi şi Blaj, în mai-iunie 1866, dar şi despre proiectul de a reface acest drum, pe segmentul Tg.-Mureş-Blaj, în iunie 2016,  când se vor împlini 150 de ani de când Eminescu a trecut prin Reghin, Tg.-Mureş, Târnăveni, pentru a ajunge la Blaj.

A recitat apoi cu multă simţire poemele: De dragoste (de Nichita Stănescu), Eminescu n-a existat (Marin Sorescu), Kamadeva, Şi dacă, S-a stins viaţa falnicei Veneţii, Se bate miezul nopţii, Oda (în metru antic) etc.

Manifestarea a fost completată inspirat cu momente de muzică populară, muzică folk şi momente de lirică umoristică.

Traian Comşa a cântat o serie de melodii folk: „Imnul cenaclului"- versuri Anda Voican, muzica autorului; „V-am dat pe mâini o ţară ca o floare"- versuri Răzvan Ducan, muzica autorului, cu folk delectându-ne şi elevii Alexandru Grama şi Antonio Moldovan, care au pus pe strune „Glossa" de Mihai Eminescu, cântând şi melodia de muzică uşoară „Hei, tramvai".

Eleva Ştefania Pârlea, o mare speranţă a muzicii populare sighişorene, a cântat melodiile „Doina de Dolj", „Măi bădiţă, măi finuţ" şi „Vino, dragă primăvară", iar eleva Bianca Pop din Reghin a cântat „Am pornit pe Beica-n sus" şi „Bată-l vina de noroc". Poezii „hâtre" , din cartea „Toată lumea-i oarecum" au fost recitate de poetul popular Cătălin Cioba.

Seara s-a încheiat cu o agapă culturală.

Lasă un comentariu