La Corunca: UDMR a început deja campania electorală

Distribuie pe:

Dintr-o scrisoare sosită la redacţie aflăm că, la indicaţia preşedintelui UDMR Mureş, Brassai Zsombor, cel căruia nu-i place să amestece merele cu perele, cum se exprima plastic cândva, adică nu vrea să-i vadă nici în ruptul capului pe unguri alături de români, filiala locală a UDMR Corunca, pentru a fi sigură de succes în alegerile care vor urma la primării, a început deja campania electorală, cu toate că până la startul ei oficial, 4 mai 2016, mai sunt câteva luni.

În acest sens, începând cu data de 19 februarie a. c., comuna Corunca a fost împânzită cu afişe electorale, fără sigla UDMR, ori a altui partid, prin care locuitorii care au împlinit vârsta de 18 ani sunt invitaţi să participe la scrutinul care va desemna unicul candidat maghiar la funcţia de primar, la alegerile din 5 iunie 2016. Afişele sunt realizate de către Primăria Corunca, din fondurile acesteia, care în fapt şi organizează acest scrutin. Toate afişele sunt tipărite în limba maghiară, ceea ce înseamnă că ele au ca ţintă doar populaţia maghiară. Duelul pare a se desfăşura între actualul viceprimar UDMR, Takacs Szalbolcs, şi Kiss Arpad, tot membru UDMR. Acţiunea de atragere a electoratului maghiar de partea unuia sau a altuia a început puternic, pentru că în cursul dimineţii de luni, 22 februarie, cutiile poştale ale locuitorilor de naţionalitate maghiară au fost umplute cu pliante electorale din partea candidatului Kiss Arpad. Iar odată ce lucrurile vor fi clarificate prin intermediul urnei mobile, nici un alt maghiar nu se va mai putea înscrie în cursa pentru primărie.

Acţiunea demarată în trombă şi mult mai devreme, odată ce se ştie că alegerile se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin, pune numeroase semne de întrebare. În primul rând, se exclude participarea şi a altor candidaţi la scrutinul de preselecţie, care ar micşora şansele celui dorit de conducerea UDMR. În al doilea rând, din moment ce întreaga formă de comunicare se face exclusiv în limba maghiară se încalcă prevederile constituţionale referitoare la limba română ca singura limbă oficială. În al treilea rând, UDMR doreşte, din capul locului, să dea scrutinului electoral tenta exclusiv maghiară, fără a ţine cont de realităţile comunei, românii cu domiciliul stabil având o pondere aproape egală cu cea a maghiarilor, excluzându-i astfel de la dreptul de a participa şi ei, pe picior de echitate, atât la alegerea primarului, cât şi a consiliului local. Cu alte cuvinte, se face totul pentru a bara calea la conducerea comunei a vreunui român sau de altă etnie. Discriminare şi separatism în toată regula, acţiuni extrem de dăunătoare pentru buna convieţuire a localnicilor.

Faţă de această stare de fapt apreciem că organele abilitate ale statului, în special Autoritatea Electorală Permanentă Mureş, Prefectura, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării etc., au datoria să analizeze situaţia de la faţa locului, în vederea instaurării statului de drept. Să se tempereze cerbicia celor care doresc cu tot dinadinsul să transforme acea nepermisă derogare de la principiile fundamentale ale democraţiei, alegerea într-un singur tur de scrutin, în certe avantaje electorale, încălcându-se astfel dreptul egal al celorlalţi locuitori ai comunei de a candida şi de a avea candidaţi. Acest „joc de picioare" al UDMR, cât şi scrutinul cu urna mobilă programat pentru sâmbătă, 27 februarie, nu face altceva decât să agite spiritele în comună, să creeze tensiuni şi nemulţumiri în rândul locuitorilor acesteia, discreditaţi: români, rromi, dar şi maghiari care resping dictatura udemeristă.

Lasă un comentariu