SÂNGEORGIU DE MUREŞ - LOCUL DOI PE ŢARĂ ÎN URMA COMPETIŢIEI „SATE CULTURALE DIN ROMÂNIA, 2016"

Distribuie pe:

Comuna Sângeorgiu de Mureş a primit titlul de „Sat Cultural al României" şi a obţinut onorabilul loc al doilea în finala organizată la Bucureşti.

Concursul „Satele culturale ale României" este un program iniţiat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franţei în România şi al Delegaţiei Wallonie - Bruxelles la Bucureşti.

Iniţial, la mijlocul lunii februarie al acestui an, s-au înscris la competiţie foarte multe sate şi comune din România, dar în urma deliberării juriului alcătuit din specialişti din cadrul Muzeului Satului cu sediul la Bucureşti, au fost selectate în etapa finală doar 25 de localităţi. Printre aceste finaliste a ajuns şi comuna Sângeorgiu de Mureş, singura din judeţul Mureş.

Vineri, localităţile finaliste au trebuit să convingă juriul că merită titulatura de „Sat cultural al României", şi au trebuit să prezinte activităţile culturale desfăşurate în localitate, precum şi cele pe care le vor desfăşura în anul 2016. Juriul a ţinut cont şi de calitatea, numărul şi diversitatea evenimentelor culturale organizate, precum şi de importanţa şi impactul acestora. Primarul comunei Sângeorgiu de Mureş, ing. Sofalvi Szabolcs, a susţinut o prezentare însoţită de 100 de fotografii şi înregistrări video de la diferite evenimente, juriul fiind impresionat inclusiv de modul de prezentare plin de suflet al edilului.

După evaluarea juriului, în urma unei competiţii foarte strânse, comuna Sângeorgiu de Mureş, a primit 97 de puncte din cele 100 posibile, şi a obţinut onorabilul loc 2 pe ţară, cu un punct mai puţin decât prima clasată, comuna Drăguş din judeţul Braşov! Pe locul trei s-a clasat comuna Ciocăneşti (Suceava), apoi Vorona (Botoşani), Bonţida (Cluj), Jidvei (Alba) etc.

A fost greu să ajungem chiar şi în etapa finală, văzând cât de multe localităţi sunt, din întreaga ţară, cu diverse şi bogate activităţi culturale - a declarat primarul comunei, dl. Sófalvi Szabolcs. Totuşi, nu am avut emoţii pentru că ce se întâmplă în Sângeorgiu de Mureş în ultimii ani, în ceea ce priveşte domeniul cultural şi chiar turistic, nu este deloc neglijabil, şi acest lucru este meritul locuitorilor şi al formaţiunilor culturale din Sângeorgiu de Mureş care activează cu atâta suflet şi dăruire!

Membrii juriului, după cum au apreciat la sfârşitul competiţiei, au considerat că, în Sângeorgiu de Mureş este un lucru deosebit de valoros că se pune accent pe multiculturalitate, pe convieţuirea paşnică între diferite etnii şi că această diversitate în tradiţiile sau obiceiurile românilor, a maghiarilor şi a rromilor poată să aducă localităţii un plus de valoare, siguranţă şi oportunităţi de dezvoltare.

În sistemul de punctaj a contat mult că, în ciuda faptului că Sângeorgiu de Mureş se află pe lângă un oraş mare, are totuşi o identitate şi  personalitate culturală foarte bine conturată. Chiar dacă apropierea oraşului aduce o ofertă largă în toate domeniile, sângeorzenii îşi găsesc, în localitatea lor, multe posibilităţi de a organiza numeroase evenimente culturale, ca de exemplu, festivalul coral internaţional, festivalul de dansuri populare române, maghiare şi romani, ziua ocupaţiilor meşteşugăreşti, organizarea de tabere naţionale şi internaţionale de pictură sau de arte plastice, organizarea de evenimente pentru tineri, căsătoriţi şi persoane în vârstă, care au adus o îmbogăţire spirituală şi sufletească, promovarea activităţii de publicistică a scriitorilor şi poeţilor locali, proiectarea execuţiei pentru Castel - centru cultural şi muzeul satului etc.

În urma distincţiei de „Sat Cultural al României", acordată vineri, Sângeorgiu de Mureş va intra în Catalogul Cultural Naţional, iar pe data de 20 mai este invitat din nou la Bucureşti, la Muzeul Satului Român „Dimitrie Gusti", unde delegaţia sângeorzeană va instala un stand de expoziţie cu evenimentele culturale, care în acea zi jubilară (80 de ani de la înfiinţarea Muzeului Satului Român) va fi vizitat atât de preşedintele României cât şi de mulţi turişti străini.

Titlul de „Sat Cultural al României" a fost înmânat primarului Sófalvi Szabolcs de către dl. Eric Poppe reprezentantul delegaţiei din Bruxelles şi al Ambasadei Belgiei. Primarul Sofalvi a dedicat distincţia sângeorzenilor care au adus un aport într-un felul sau altul activităţii culturale din comună şi le-a mulţumit pentru tot sprijinul pe care le-a primit.

FOTO: Primarul sângeorzenilor alături de primarul din Drăguş şi de organizatorul concursului

Lasă un comentariu