Lumea, la răscruce

Distribuie pe:

La Forumul de la Davos - Elveţia, desfăşurat în acest început de an, s-au discutat o multitudine de probleme cu care se confruntă economiile lumii. Preşedintele World Economic Forum, Klaus Schwab a declarat că „de 46 de ani de când există acest forum, statele lumii nu s-au mai confruntat cu atâtea probleme, în acelaşi timp", între care scăderea creşterii economice, mai ales în China, prăbuşirea preţurilor la petrol şi la materii prime, turbulenţele de pe pieţele financiare, criza imigranţilor şi războaiele regionale, exemplu cel din Siria, tensiunile diplomatice dintre multe state, între care cele dintre Rusia şi Turcia, şi dintre Rusia şi NATO etc.

Toate aceste probleme au rămas nerezolvate şi e greu de spus dacă vor fi rezolvate în viitorul apropiat. Ele au rămas la stadiul discuţiilor dintre liderii planetei. Important este faptul că ele au fost recunoscute ca factor de instabilitate care afectează populaţia globului, şi care, dacă nu vor fi rezolvate într-un timp rezonabil, vor declanşa o criză globală economică, financiară, politică şi socială, mai exact spus, chiar şi a unui război mondial.

S-a discutat despre inegalitatea globală, despre pericolul creşterii sărăciei a miliarde de oameni şi acumularea bogăţiei planetei în mâinile câtorva persoane, accentuându-se inegalitatea ca urmare a globalizării. „În prezent, 62 de persoane au o avere egală cu cea a 3,5 miliarde de persoane, adică jumătate din populaţia lumii. În 2010 numărul celor mai bogaţi oameni era de 288, iar anul trecut era de 80", preciza Winnie Byanyima, director executiv al Oxfam International. El mai spune că: „În câţiva ani vor fi zece persoane cu o avere egală cu cea a jumătate din populaţia lumii, iar acest lucru este foarte periculos deoarece încetineşte creşterea economică, menţine oamenii în sărăcie şi provoacă nelinişti sociale."

Liderii mondiali aflaţi la Forumul de la Davos au ajuns la concluzia că inegalitatea socială este imposibil de rezolvat pe termen scurt sau mediu, iar proiectele pe termen lung o pot ameliora doar prin creştere economică şi reducerea sărăciei mulţimii oamenilor. Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, este mai optimist în privinţa reducerii sărăciei la nivel global, prin intermediul „revoluţiei digitale" sau „a patra revoluţie industrială" şi accesul la educaţie şi informaţie. Însă, trebuie avut în vedere că robotizarea va duce la pierderea a cinci milioane de locuri de muncă, în timp ce industria IT va crea numai două milioane de locuri de muncă, cei drept, mai bine plătite decât cele desfiinţate.

Migraţia, împreună cu inegalitatea socială, avansul tehnologiei, reducerea creşterii economice sunt probleme care accentuează riscul intrării într-o nouă recesiune.

Christine Lagarde, directorul FMI, referindu-se la pericolele care ameninţă  lumea cu o nouă criză economico-financiară, susţinea că „zona Euro va exporta criza la nivel global în cazul în care nu este pusă sub control, criză care ar afecta şi pieţele emergente, unde creşterea economică este prognozată să scoată milioane de oameni din sărăcie."

Ministrul de Finanţe finlandez, referindu-se la pericolul acestor probleme, spunea că „avem de confruntat provocări colosale în întreaga Europă, numărul unu fiind migraţia şi cererile de azil, numărul doi este euro şi economia, iar numărul trei este terorismul şi securitatea." El mai precizează că „soluţia pentru aceste probleme este o integrare şi mai puternică a statelor europene, nu o destrămare."

În concluzie, Forumul de la Davos a inventariat numărul mare de probleme ce ameninţă economia ţărilor lumii, însă nu a găsit soluţiile precise de rezolvare a lor şi nici măsuri viabile care să arate drumul pe care să meargă lumea în aceste momente de răscruce.

Lasă un comentariu