Femeile, în lumea bărbaților

Distribuie pe:

De când lumea, se știe că numărul femeilor de pe glob este mai mare decât al bărbaților. Lucrul acesta s-a întâmplat câtă vreme procesul perpetuării speciei umane a fost lăsat să se desfășoare natural. Consultând însă recenta statistică ONU, cu privire la populația la nivel global în 2015, am rămas uimit să aflu că, în cadrul cifrei totale de 7,3 miliarde de locuitori ai Terrei, ponderea bărbaților este mai mare decât a femeilor, raportul fiind de 1.000 femei la 1.010 de bărbați. Procentual, raportul este de 50,4 la sută față de 49,6 la sută. Aceasta înseamnă un plus de circa 70 de milioane de bărbați, aproape cât populația actuală a Germaniei, fără imigranți. Ritmul de creștere al populației este astăzi atât de mare încât la fiecare cinci zile se nasc un milion de copii, campioane în acest proces fiind țările din sud-estul Asiei.

Mergând pe firul evenimentelor, constatăm că această inversare a datelor problemei ar fi avut loc, treptat, pe la începutul anilor '60 ai secolului trecut, când Banca Mondială, care a furnizat primele informații de acest gen, semnala un raport aproape egal între femei și bărbați, cu un ușor avans din partea celor dintâi. Cum au ajuns, la nivel global, bărbații să depășească numeric femeile? Lipsa epidemiilor majore și a conflagrațiilor de genul celor două războaie mondiale constituie o cauză a sporirii numărului persoanelor de sex masculin, dar la aceasta se adaugă și unele intervenții, ca politica de stat sau de familie, de descurajare a nașterilor în cazul fetițelor.

De vină în acest proces de inversare sunt practicile avortului selectiv care au loc pe scară largă în China și India, unde vizate sunt fetițele, fenomen generat (mai ales în India și împrejurimi) și de zestrea mare (minim 1 kg de aur) pe care părinții sunt obligați să o asigure fetelor, la măritiș. Așa se face că la ora actuală excedentul de bărbați a ajuns, în China, la 50 de milioane, iar în India la 43 de milioane, aportul acestor două țări fiind de 76 la sută la surplusul de sex masculin la nivel mondial. Surplus de bărbați există și în majoritatea țărilor arabe sau de religie musulmană. Bunăoară, tot conform statisticilor ONU, în Emiratele Arabe sunt 274 de bărbați la 100 de femei, în Quatar 265/100, în Oman 197/100, în Bahreim 163/100, Arabia Saudită 130/100, Kuweit 128/100. La nivel mondial sunt 81 de țări cu majoritate femei, 37 de țări cu majoritate bărbați și 57 de țări unde raportul este sensibil egal. În anul 2013, populația feminină varia, în funcție de țară, între 23 la sută minim și 55 la sută maxim. Țara care se confruntă cu un serios excedent de femei (circa 100.000 la o populație de 20 de milioane) este Australia. Aceasta este țara cu 55 la sută femei.

La noi, în țară și în Europa, lucrurile stau altfel. Femeile sunt predominante în majoritatea statelor, ceea ce face ca la nivel continental procentul femeilor să fie de 51 la sută față de cel al bărbaților, de 49 la sută. La recensământul din 2011 în România au fost contabilizate următoarele procente: 51,4 la sută femei și 48,6 la sută bărbați. Aproape toate județele țării au excedent de femei, singurul în care populația feminină este mai mică ar fi județul Vaslui. Să fie aceasta cauza numărului mare de violuri înregistrat acolo? Ponderea populației României la nivel mondial este de 0,28 la sută, ceea ce ne asigură locul 56 în lume, din cele 225 de entități statale luate în calcul; alături de Sri Lanka - Asia și Madagascar - Africa. Pe plan european suntem pe locul nouă la populație și locul 12 la teritoriu. Interesant este faptul că cifrele cu populație feminină mai consistentă se învârt în jurul țărilor foste comuniste și aparținând blocului sovietic. Dacă în România sunt 108 femei la 100 de bărbați, în Ucraina numărul lor este 115, Letonia 118, Lituania 117, Belarus 115, Armenia 116, și Rusia 115. În stabilirea pe termen lung a dinamicii demografice pe cele două sexe intră în calcul și alte două componente foarte importante și aparent contradictorii. Este vorba în primul rând de rezistența mai mare a femeilor la vicisitudinile vieții, și de existența unui raport la naștere, pe termen lung, între numărul de băieți, mai mare (106) la 100 de fetițe, raport care în decursul vieții se inversează, ajungându-se cum este și cazul României la 108 femei la suta de bărbați.

Avându-se în vedere prin câte trec femeile, și rezistența lor la vicisitudinile vieții (a nu se uita, printre altele, potențialul lor, de a face față la 35 de nașteri), eticheta pusă de bărbați, cea de sex slab nu se potrivește deloc. Femeia rămâne sexul frumos, tandru și în același timp puternic, dacă avem în vedere altceva decât forța mușchilor.

Rezistența biologică înnăscută le face pe femei mai puternice în fața încercărilor vieții. Speranța medie de viață este la femei mai mare cu circa șapte ani față de bărbați. În Europa indicatorul este de 79,9 ani pentru femei și de 72 ani pentru bărbați. În România cifrele sunt 77,6 ani pentru femei și de 72,1 ani pentru bărbați, stare de fapt care ne postează pe locul 8 din coada Europei, înainte de Bulgaria, Letonia, Lituania, Rusia, Moldova și Ucraina. Elveția este țara din Europa în care se trăiește cel mai mult (în medie 82,2 ani).

Femeile și-au dovedit virtuțile nu numai la „cratiță", în activitatea de educație și gospodărească, ci și în activitatea științifică. În America femeile au mai multe titluri academice decât bărbații. Un lucru similar se întâmplă și la nivelul conducerii societăților comerciale, a diferitelor firme de top. La acest capitol România stă mai bine decât țările civilizate ale Europei, cu un procent de femei-manager de 31,4 la sută, adică locul 53 din 126 de țări, conform datelor Organizației Internaționale a Muncii. Mai multe ca în Germania, Olanda și Danemarca. La acest capitol ne surclasează însă vecinii: Moldova, locul 10 la nivel mondial, Ungaria locul 28, iar Bulgaria locul 35.

Politicile demografice care se desfășoară astăzi, la nivel mondial și, în particular în diferite țări, par a fi o abatere de la drumul firesc al vieții. Avorturile selective care au loc în anumite țări unde sunt preferați băieții por duce la dezechilibre puternice de populații, la masculinizarea planetei și la apariția țărilor de burlaci. Ce se va întâmpla în acest caz nu este chiar așa de greu de prevăzut. Oricum, credem că nu va fi prea bine. Cu siguranță războaiele, cel puțin cele locale, se vor înteți. Aceasta dacă femeile din lumea întreagă nu vor pune piciorul în prag, exclamând ferm: Ajunge cu hegemonia bărbaților!

Lasă un comentariu