În România sunt cei mai puțini salariați din ultimii 55 de ani!

Distribuie pe:

Constatarea aparține statisticienilor, potrivit cărora țara noastră a rămas doar cu puțin peste 4 milioane de salariați. Adică, la nivelul la care se situa în anul 1960! Asta în condițiile în care, deși avem aproape 10 milioane de oameni apți de muncă, cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani! Situația este cu atât mai dramatică cu cât salariații actuali sunt singurii care plătesc taxe la stat, adică doar ei susțin veniturile a peste 5 milioane de pensionari.

Conform ziarului Financiar, în ultimii 10 ani, scăderea numărului de salariați a fost dramatică: de la aproximativ 8 milioane la vreo 4 milioane în prezent.

Paradoxal, însă, în ultimele luni, datele de la Institutul Național de Statistică (INS) arată că în România sunt din ce în ce mai puțini șomeri. Și atunci, întrebarea: de ce nu muncesc românii? Lucrează, spun specialiștii în resurse umane, dar nu legal. Economistul Liviu Voinea, fost ministru (în prezent, oficial BNR) - citat de mai multe ziare - spunea: „Numărul salariaților cu contracte de muncă scade pentru că fie din ce în ce mai mulți români preferă să lucreze la negru, fie au finalizat perioada în care primeau ajutorul de șomaj și sunt fără loc de muncă, deci, practic, nu mai sunt în nicio evidență a vreunei instituții." Tot el susținea că, dintre românii care apar în statistici, ca neavând un job, aproximativ două milioane sunt plecați la muncă peste hotare.

Întrebarea este: va face ordine, cu adevărat, în această problemă (munca la negru) noul Cod al Muncii? Unele semnale bune există, dar mai este, încă, mult până… departe!

 

Lasă un comentariu