Religie și... știință

Distribuie pe:

„Adevărul este unul singur, nealterat, concret și imuabil. Dar omul este în schimb acela care se plimbă mereu între acest adevăr și iluziile lui. Păcatul se află aici nu atât din ignoranță, cât în minciuna deciziei luate fără frica de Dumnezeu. A te pune conștient sau ignorant împotriva adevărului înseamnă inevitabil a te pune împotriva lui Dumnezeu. Omul, prin rațiunea lui, poate considera multe concepții ca fiind valide și chiar relaționale adevărului determinat oarecum de oportunitățile vieții, dar asta nu înseamnă și corectitudinea opiniei. De aici cunoașterea adevărului mai întâi și pe urmă exprimarea viziunilor în tiparele acestuia".

***

„În viața omului există trei lucruri care trebuie înțelese: Dumnezeu, omul și lumea. Din acestea trei decurge înțelepciunea unei vieți. Altfel, rămâi doar o marionetă a timpului și pietonul care privește la semaforul din colț, pentru a trece doar liniștit strada".

***

„Poți să ai o viață fără Dumnezeu. Este alegerea ta și probabil că nici societatea nu te condamnă pentru această nesăbuință. Ea acceptă orice fel de atitudine vizavi de credințe și religii, iar omul este liber să-și pecetluiască mentalitățile și viziunile după bunul lui plac. Rămâne dreptul lui să se așeze pe varianta unui a fi, care-i oferă șansa să facă abstracție de problema dumnezeirii. Dar dacă privim problema strict legată de ontologia și fenomenologia omului este corect acest lucru? Este oare corect să se creadă omul singura instanță cu privire la existența lui? S-a făcut el oare singur pe sine din pântecele mamei lui? S-a putut el oare produce în umbra Lui Dumnezeu fără știrea Lui? A putut el gândi fără ca Dumnezeu să-i așeze gândul în firea rațiunii? A putut el să plămădească ceva în univers, fără ca Dumnezeu să-i modeleze făptura cu mâinile Lui nevăzute? Și dacă totuși poate omul să creadă acest lucru, înseamnă că nu este departe de nebunul care se crede stăpân pe propria lui casă, știind că zilele îi sunt numărate, iar stăpânirea lui atât de vremelnică".

MIRCEA GĂLĂȚEAN (STAREȚ ARSENIE), „Mirajul Existenței. Jurnal Conceptual"- Cluj-Napoca 2016, licențiat în teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca din cadrul UBB.

Sub numele de călugăr ARSENIE, s-a născut în 23 iulie 1969 în Cluj-Napoca, actualmente fiind starețul mănăstirii „Înălțarea Domnului" din localitatea Muntele Rece, județul Cluj. Prima carte apărută la Editura Grinta, în anul 2010, cu titlul Reflecții efective (jurnal metafizic) a obținut premiul pentru debut, secțiunea eseu, în cadrul Festivalului Național de Proză „Liviu Rebreanu" - Bistrița 2010. În anul 2011 publică la Editura Grinta cel de-al doilea volum de eseuri cu titlul Gânduri Consonante (jurnal fizionomic).

Autor de aforisme:

*** - „Adevăratele valori intelectuale și morale ale omului: menirea, dăruirea și iertarea".

*** - „A fi lup cu alții și mielușel cu tine, este tocmai ignobil. De acest fapt ar trebui să ținem adesea seama".

*** - „Izbăvirea vine printr-o învingere asupra ta însuți".

*** - „Distanța dintre om și Dumnezeu este prin condiție omul. Dumnezeu fiind fără echivoc, apropierea absolută prin iubire".

*** - „Libertatea i-a fost adesea omului cea mai mizerabilă înfrângere".

„1001 CUGETĂRI"

 

Lasă un comentariu