CinePOLSKA - Zilele Filmului Polonez la Târgu-Mureş

Filme despre curaj - acesta este genericul sub care se desfăşoară proiecţiile din cadrul CinePOLSKA, când spectatorii din Târgu-Mureş pot vedea unele dintre cele mai bune filme recent produse în Polonia. Proiecţiile încep pe 8 aprilie şi se desfăşoară la Cinematograful Arta.

„Majoritatea filmelor prezentate în cadrul ediţiei din acest an a CinePOLSKA înfăţişează poveşti reale. Privindu-le, poţi cunoaşte evenimente puţin cunoscute din istoria Poloniei şi Europei, dar şi oameni care au participat la ele." - spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, care organizează CinePOLSKA.

CinePOLSKA începe pe 8 aprilie, la ora 20.00, cu filmul „Dumnezeii", o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care în anii '80 ai secolului al XX-lea a pus, prin forţele proprii, bazele unui program de transplant de inimă în Polonia. Filmul, realizat în stil hollywoodian de tânărul regizor £ukasz Palkowski, a obţinut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.

Proiecţia de filme artistice poloneze din Târgu-Mureş este un bun prilej pentru a vedea şi o comedie pe care criticii o compară cu „ciocolata amară". „Cetăţeanul"  lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor şi regizor, râde de mitologia istorică a Poloniei. Stuhr însuşi, interpretând rolul principal al cetăţeanului obişnuit, „cenuşiu", care se strecoară printre evenimentele din Polonia ultimilor 50 de ani, se uită la polonezi cu ochi aspru şi critic, dar cu inima deschisă. Provoacă şi animă. Filmul a obţinut anul trecut două premii la Festivalul Internaţional de Film Comedy din Cluj: pentru Cel mai bun film şi pentru Cel mai bun scenariu, iar la festivalul de film din Gdynia - premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile.

CinePolska se încheie pe 10 aprilie cu una dintre cele mai importante superproducţii poloneze din ultimii ani - „Varşovia 44" -, povestea epică a unei generaţii de tineri care în perioada Poloniei aflate sub ocupaţie germană au participat la Revolta de la Varşovia din anul 1944. Regizorul Jan Komasa, în vârstă de doar 34 de ani, şi-a luat o sarcină foarte grea, şi anume aceea de a intra în dialog cu deja clasicul cinematografiei mondiale - „Canalul" lui Andrzej Wajda. Filmul lui Komasa se adresează publicului tânăr de astăzi şi vorbeşte despre eroismul tinerilor din trecut folosind un limbaj, o imagine şi o muzică familiară spectatorului contemporan.

Proiecţiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică, în colaborare cu Asociaţia K'arte si Primăria Târgu-Mureş / Cinema Arta.

Informaţii practice:

• CinePOLSKA se desfăşoară în perioada 8-10 aprilie 2016, la Cinema Arta (adresa: Piaţa Trandafirilor nr. 35-37);

• Proiecţiile încep la ora 20.00, iar biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a cinematografului;

• Filmele au subtitrare în limba română;

• Târgu-Mureş este unul dintre cele şapte oraşe din România în care vor fi organizate proiecţiile CinePolska alături de Braşov, Timişoara, Galaţi, Iaşi, Oradea şi Cluj.

• Programul CinePOLSKA şi informaţii despre filme: www.culturapoloneza.ro

În program: 8.04.2016, ora 20.00, DUMNEZEII / Bogowie, Polonia, 2014, 115 min. Regia: £ukasz Palkowski Scenariul: Krzysztof Rak.

Distribuţia: Tomasz Kot, Magdalena Czerwiñska, Piotr G³owacki, Kinga Preis ş.a. subtitrare în limba română

Un film despre viaţa profesorului Zbigniew Religa, care a realizat, cu succes, primul transplant de inimă în Polonia anilor `80. Un omagiu adus acestui om remarcabil care a îndrăznit să lupte cu un tabu moral, cultural şi religios, transplantul de inimă fiind perceput ca un act împotriva naturii.

„În biografia lui Zbigniew Religa - „Dumnezeii" -, premiată cu „Leul de aur" la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia, cel mai mult surprinde curajul de a vorbi cu uşurinţă şi ironie despre chestiuni de viaţă şi moarte. Foarte bună s-a dovedit a fi ideea de a privi ţara paralizată de legea marţială prin ochii unui chirurg întors din America, nevoit să facă faţă neputinţei, urâţeniei şi mentalităţii încorsetate din acea perioadă." - Janusz Wróblewski, „Polityka".

 

Lasă un comentariu