Evenimente culturale recente, la Biblioteca Municipală „Petru Maior" Reghin

Distribuie pe:

Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin, una dintre cele mai active instituţii de cultură din judeţul Mureş şi chiar din ţară, şi-a onorat pe deplin blazonul şi în ultimele zile, prin organizarea unor evenimente culturale de mare amploare, de înaltă ţinută şi de un profund profesionalism.

De pildă, miercuri 2 martie 2016, la Deda, în cadrul unor manifestări cu înaltă ţinută ştiinţifică, cu profundă şi firească stare de emoţie sufletească şi cu o vibrantă şi autentică trăire românească, a fost elogiat şi comemorat cărturarul Vasile Netea, cel care de-a lungul vieţii a scris pagini memorabile despre istoria neamului nostru. În organizarea acestui eveniment a fost implicată şi Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin, în colaborare cu alte instituţii: Primăria Comunei Deda, Fundaţia Culturală „Vasile Netea" şi Despărţământul Central Judeţean Mureş al ASTREI. A fost un eveniment cultural de mare prestanţă, la care au luat parte intelectuali de marcă ai spaţiului transilvănean, care în cadrul Simpozionului Naţional „Vasile Netea - Cărturarul din Deda Mureşului", au evocat personalitatea celui mai de seamă fiu al localităţii Deda.

În ziua de 8 martie 2016, cu prilejul Zilei Femeii, la Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin, a avut loc o activitate culturală intitulată Femei celebre în literatură. Evenimentul, care a fost coordonat de bibliotecar Alina Buruian, a fost organizat în colaborare cu Liceul Tehnologic „Lucian Blaga" din Reghin, reprezentat de prof. Natalia Pop şi bibliotecar Sanda Simon, şi cu Liceul Tehnologic „Ioan Bojor" din Reghin, reprezentat de bibliotecar Eugenia Todoran, prof. Gabriela Opriş şi prof. Ioan Fărcaş. În cadrul acestui eveniment, elevii de la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga", prin expunerile şi prezentările lor, au evidenţiat mai multe personalităţi feminine din literatura română: Elena Farago, Veronica Micle, Carmen Sylva, şi din literatura universală: Surorile Bronte, Margaret Mitchell.

În organizarea Primăriei Municipiului Reghin, a Consiliului Local şi a Bibliotecii Municipale „Petru Maior", a avut loc joi 17 martie 2016, de la ora 17, la sala de festivităţi a bibliotecii reghinene, lansarea cărţii „Ani de zbucium", a distinsului cărturar topliţean Ilie Şandru, un roman istorico-literar de înaltă ţinută, atât prin profunzimea tematicii istorice pe care o abordează, cât şi prin forma literară în care îmbracă evenimentele cu caracter istoric prezentate, prin acestea apropiindu-se de scriitori precum Liviu Rebreanu, sau istorici precum Vasile Netea. La biblioteca reghineană, lansarea acestui volum a reprezentat un festin cultural, o desfătare a sufletului, un moment de emoţie, dar şi de vibrantă trăire românească. La acest prestigios eveniment cultural au luat parte oficialităţi locale, preoţi, profesori, scriitori etc. Au susţinut alocuţiuni şi comunicări: Ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, Lazăr Lădariu, Nastasia Sârbu, Sorina Bloj, Nicolae Băciuţ, Mircea Dorin Istrate, Florin Bengean şi Ilie Şandru.

În ziua de 21 martie 2016, Ziua internaţională a poeziei a fost marcată la Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin, printr-o activitate a cenaclului literar „Lucian Blaga", la care au participat, pe lângă poeţii locali, distinşii scriitori: Valentin Marica, Nicolae Băciuţ, Răzvan Ducan, Mircea Dorin Istrate şi Dorian Marcoci. Activitatea, coordonată de Sorina Bloj, a început şi s-a încheiat cu versuri de George Coşbuc, invitatul special fiind Valentin Marica, care, de altfel, ca şi Nicolae Băciuţ, sunt de origine bistriţeni, ca şi marele poet din Hordou. Valentin Marica şi-a prezentat, cu acest prilej, cele mai recente apariţii editoriale ale domniei sale, iar în expunerea susţinută a făcut şi a apologie a poetului contemporan.

Vineri 1 aprilie 2016, la Biblioteca Municipală reghineană, a avut loc o inedită lansare de carte, intitulată Antiteza clasei a 8-a, având-o drept autoare pe Diana Vlasa, o tânără şi eminentă elevă reghineană. Născută în anul 2000, Diana Vlasa a copilărit în satul Dumbrava. A absolvit clasele I-VIII la Şcoala Gimnazială „Mirona" din Reghin, unde a practicat dansul sportiv şi baletul. Pe durat claselor a VII-a şi a VIII-a, ea a urmat cursurile de arte plastice din cadrul Gimnaziului „Augustin Maior" din Reghin. În prezent, Diana Vlasa este elevă a Liceului Vocaţional de Artă din Târgu-Mureş, secţia arhitectură, şi frecventează cursurile de balet şi dans contemporan din cadrul Palatului Copiilor.

Despre tânăra autoare, precum şi despre cartea sa de debut, au susţinut alocuţiuni şi comunicări prof. Sorina Bloj, prof.dr. Florin Bengean, prof. Alina Danciu, iar prof. Bartha Lehel s-a referit la creaţiile de artă ale Dianei Vlasa, expuse cu această ocazie la sala de activităţi a bibliotecii reghinene. Câteva gânduri, marcate de o firească emoţie, a expus şi domnul Ioan Vlasa, tatăl tinerei şi talentatei autoare.

Vizibil emoţionată, autoarea Diana Vlasa a mulţumit călduros tuturor celor care au fost alături de ea, la acest moment de debut editorial, s-a referit la câteva aspecte legate de cartea sa, ba mai mult a citit un fragment mai interesant din lucrarea pe care a lansat-o cu acest prilej. Au mai luat parte la acest eveniment cultural: prof. Maria Bogdan, directorul Gimnaziului „Augustin Maior" din Reghin, prof. Cornelia Mera, prof. Zoe Pârâianu, doamna Elena Gliga, reprezentanta Gimnaziului „Mirona" din Reghin, precum şi alte personalităţi ale vieţii culturale şi mulţi elevi.

Acestea sunt doar câteva, cele mai importante, dintre multele activităţi culturale ale Bibliotecii Municipale „Petru Maior" din Reghin, instituţie care este extrem de implicată în viaţă culturală românească, atât prin profesionistele activităţi pe care le organizează, prin volumele şi publicaţiile pe care le editează, cât şi prin valorile pe care le promovează.

 

Lasă un comentariu