A venit primăvara-vara... ATENŢIE LA CĂPUŞE!

Distribuie pe:

Boala Lyme, numită şi borelioză, este o infecţie bacteriană transmisă prin muşcătura de căpuşe. Aceste căpuşe trăiesc în părul animalelor, hrănindu-se cu sângele acestora. Transmiterea la oameni se face prin contact direct, când mergem la iarbă verde, la picnic sau prin intermediul animalelor de companie. Boala debutează sub forma unor umflături ale pielii, după care pielea capătă un aspect inelar, cu marginile roşietice. Perioada de incubaţie este de o lună, după care apar aşa-numitul eritem migrator. Infecţia se răspândeşte în tot corpul prin sânge şi evoluează lent. Majoritatea cazurilor de borelioză apare în lunile calde ale anului, dar şi la schimbările bruşte de temperatură.

„Simptomele bolii includ eritemul cronic migrator (pete cu aspectul unui ochi de bou, roşu, apărute la locul muşcăturii, care se extind pe corp), febră, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, frisoane, oboseală şi inflamarea ganglionilor limfatici şi (mai rar) mărirea în volum a splinei, hepatita, tusea seacă sau conjunctivita. Boala afectează şi inima şi meningele.

Depistată din vreme, borelioza se tratează cu antibiotice administrate oral, iar în caz că apar şi complicaţii neurologice aceste medicamente trebuie administrate intravenos. Copiii şi muncitorii în aer liber (agricultorii, silvicultorii, lucrătorii de la căile ferate, de la exploatarea gazelor naturale, electricienii care muncesc la înălţime, constructorii, grădinarii, topografii) sunt cele mai expuse categorii care pot contacta boala.

Măsurile pe care le recomandăm sunt purtatul pălăriei, al bluzelor cu mânecă lungă şi al pantalonilor lungi, introduşi în ghete şi şosete, utilizarea de insectifuge, care să confere protecţie pe toată durata cât ne aflăm în aer liber şi folosirea de insectifuge (precum permethrina) care distrug căpuşele. Atenţie, substanţa poate fi aplicată doar pe îmbrăcăminte, nu şi pe piele! O singură aplicare pe pantaloni şi încălţăminte protejează chiar dacă acestea sunt spălate. Verificaţi zilnic pielea şi îmbrăcămintea pentru a depista căpuşele (cele mici pot rămâne nesesizate). Nu uitaţi de păr, axile şi abdomen.

Căpuşa depistată trebuie îndepărtată cu o pensetă cu vârf subţire. Prindeţi cu fermitate corpul căpuşei în imediata apropiere a pielii şi îndepărtaţi corpul căpuşei de la nivelul tegumentului, printr-o mişcare fermă. Spălaţi suprafaţa cutanată cu apă şi săpun. Îndepărtarea căpuşelor infectate în decurs de până la 24 de ore reduce riscul de a vă contamina cu bacteria răspunzătoare pentru boala Lyme", ne sfătuiesc specialiştii.

Lasă un comentariu