Echipele din Papiu, Unirea şi Mihai Eminescu, câştigătoare la concursul de dezbateri „MUREŞ OPEN"

Distribuie pe:

Echipele Indignus (Colegiul Naţional „Al.Papiu Ilarian"), The Daring Team (Colegiul Naţional „Unirea") şi Alfa (Liceul Vocaţional „Mihai Eminescu") au ocupat primele trei locuri în cadrul concursului de dezbateri „Mureş Open", organizat de Consiliul Judeţean Mureş, marţi, 19 aprilie, în Sala Mică a Palatului Culturii.

Finala concursului de dezbateri a fost jurizată de cinci invitaţi din diverse domenii: conf. univ. dr. Nicolae Ploieşteanu (Universitatea „Petru Maior" Târgu-Mureş), Monica Avram, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, Cristi Bojan, actor şi reprezentant al Universităţii de Arte din Târgu-Mureşşi studenţii Alex Suciu şi Andreea Greblă, ambii participanţi la diverse competiţii şi dezbateri internaţionale pe tema dreptului.

Linia de start a concursului „Mureş Open" a reunit 6 echipe a câte trei vorbitori, elevi ai claselor a X-a, a XI-a şi a XII-a, din Târgu-Mureş. După derularea rundelor preliminarii, în finală au intrat echipele Indignus (Tudor Linca, Silvia Bleahu şi Andrada Gamalau) şi The Daring Team (Eduard Dobre, Alexandra Marginean, Rareş Manolachi). Moţiunea dezbătută de către cele două echipe cu argumente pro şi contra a fost legată de construirea Catedralei Mântuirii Neamului din fonduri publice, alocate de statul român. Juriul a stabilit că echipa Indignus, care a jucat rolul Opoziţiei, a adus cele mai bune argumente, câştigând premiul cel mare al competiţiei. Toţi participanţii au primit premii constând în cărţi de oratorie şi comunicare şi abonamente la Teatrul Naţional, Filarmonica de Stat şi cinema.

„Îi felicit pe toţi cei care au participat la această competiţie pentru curajul de a dezbate două teme importante, cea a imigranţilor şi cea a construirii Catedralei Mântuirii Neamului. Fiecare elev a dovedit o pregătire bună pe temele competiţiei şi cred că aceste proiecte îi determină pe elevi să trateze cu maturitate probleme ale societăţii", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre.

Debate-ul este o formă structurată de dezbatere educaţională, compusă formal din echipe cu un număr egal de membri. Aceştia sunt puşi în situaţia de a pune în valoare „pro" şi „contra" argumente diferite pentru ambele faţete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deşi bine intenţionaţi, pot fi în dezacord.

 

 

Lasă un comentariu