Puţine ţări au ceea ce am putea avea noi, în urma condamnării unor miniştri: Un „Guvern al condamnaţilor"!

Distribuie pe:

Că, în România, s-a furat (şi se fură, încă) „pe rupte" nu mai trebuie demonstrat. Ne dezvăluie, zilnic, procurorii DNA, şi nu numai. Poate, asta l-a şi făcut pe preşedintele României, Klaus Iohannis, să declare că, din punctul său de vedere, este necesară, urgent, „o resetare a sistemului şi o creştere a încrederii cetăţenilor în instituţiile democratice". „Îmi doresc - ne mai spunea preşedintele - ca pe agenda preocupărilor opiniei publice corupţia să nu mai figureze prima"… Căci să dispară sau măcar să se reducă, nici nu se pune problema. Deşi, noi sperăm!

…L-am crede, dacă nu am fi auzit că, chiar în cazul Domniei sale, sunt oarece probleme privitoare la achiziţionarea - prin mijloace nu tocmai ortodoxe - a celei de-a şasea case! Dar, până la urmă, Justiţia îşi va spune cuvântul, deşi, într-o primă instanţă, sentinţa a fost în defavoarea preşedintelui.

Dar, ce să o mai lungim. În ultima perioadă, judecătorii au dat pedepse cu închisoarea, între trei ani cu suspendare şi şapte ani cu executare, în cazul unor foşti miniştri. Ceea ce denotă că, dacă la un moment dat, având o funcţie înaltăşi, implicit, o imunitate, poţi scăpa de vigilenţa justiţiei, cândva - vorba românului - „ai putea să o încurci".

Că aşa stau lucrurile, denotă că, în aceste zile, televiziunile ne dezvăluie că însuşi fostul preşedinte Traian Băsescu ar fi urmărit penal pentru „spălare de bani în formă continuată". Vom vedea… Pe de altă parte, un cotidian central a alcătuit, inspirat - pe baza sentinţelor date, în ultima perioadă- un adevărat „Guvern al condamnaţilor".

Cine are (a avut) (ne)onoarea să facă parte din el? Nume grele, cândva, ale politicii, printre ele, aflându-se, la un moment dat, Adrian Năstase (prim-ministru), George Copos (vicepremier), Sorin Pantiş (Telecomunicaţii), Victor Babiuc (Apărare), Tudor Chiuariu (Justiţie), Miron Mitrea (Lucrări publice), Relu Fenechiu (Transporturi), Traian Remeş (Finanţe), Avram Mureşan (Agricultură), Monica Ridzi (Tineret) etc., etc.

Cine va urma? Vom trăi şi vom vedea!

Fireşte, nu avem, încă, informaţii, dar puţine ţări au (dacă au!?), credem, atâţia foşti demnitari guvernamentali condamnaţi (ori, între timp, eliberaţi!) pentru fapte de corupţie! Mai ales, dacă ne referim la ţări membre ale UE. Deşi, cam şi pe acolo „se fură", se fac… potlogării!

Cât despre preşedintele Klaus Iohannis - cel cu „resetarea clasei politice" - ce-ar mai fi, deocamdată, de spus? Căşi Domnia sa (ca şi politicienii şi demnitarii, în general) poate (pot) fi credibil(i), în faţa cetăţenilor, doar în măsura în care demonstrează, prin fapte şi comportament, că nu una spun, şi alta fac; că interesul general e mai important decât cel personal!

Or, până la proba contrarie, cetăţenii nu au motive să fie optimişti, că, în România, se produce (măcar) un început de „resetare a clasei politice"! Iar corupţia cum să o combaţi, când chiar cei „puşi" să o facă sunt… corupţi. Până acum, ea (corupţia) a fost doar o eternă temă de campanie electorală! Din păcate...

 

Lasă un comentariu