În România de azi… Ai şoricul gros? Eşti un ins norocos! Eşti cinstit şi omenos? Te consideră, unii… prost!

Distribuie pe:

…Însă o mai şi sfeclesc unii, aşa-zişi „norocoşi"! Poţi spune, bunăoară, că senatorul PSD Dan Şova nu are şoricul gros, câtă vreme - potrivit referatului DNA - el a „urlat", efectiv, atunci când i s-a refuzat încheierea contractelor firmei sale de avocatură cu complexul din Govora? Poţi, dar nu te crede nimeni. Doar aşa - primind, lunar, bani gheaţă, câte 5.000 de euro - Şova şi-a cumpărat - cum susţin anchetatorii - un apartament de 225.000 de euro. A fost, deci, Şova, cel cu şoricul gros, norocos? A fost, dar unde-i Şova acum? Anchetat şi arestat…

Alt exemplu la care ne-am mai referit. Cine şi-ar fi închipuit că Sorin Oprescu - atât de bine văzut în sondaje - minte şi el, ca mulţi alţi politicieni, cu neruşinare. Mai ales că era (este) un om cult, subţire (la propriu şi la figurat) şi… stilat. Dar, trăind, ani la rând, în politică, s-a molipsit, îngroşându-i-se… şoricul. Şi, ca urmare, Oprescu „anestezistul" - şef al Capitalei, cum l-au numit unii - a început, încă din primii ani de mandat (a gestionat Capitala timp de şapte ani), să dezamăgească. Conform agenţiilor de presă, în 2008, când a câştigat primul mandat de edil-şef, promitea că va curăţa Capitala de maidanezi şi că va construi adăposturi. Promisiune neonorată. Tinerilor şi celor bătrâni le-a promis case sociale, dar n-au fost construite prea multe. Pe bogaţi i-a iertat Oprescu, neimpunându-le taxa de solidaritate sortită înfiinţării de cantine sociale pentru săraci. În schimb, a golit visteria Capitalei pe proiectele de suprastructură, făcute la suprapreţ. Precum Adriean Videanu cu… bordurile.

Întrebare: l-a (i-a) luat cineva la întrebări - şi pe el, şi pe Şova - până în momentul în care l-au (i-au) luat „de guler" procurorii DNA? Da, de unde. Dimpotrivă, se bucura(u) de o mare apreciere în rândul partidului ce i-a propulsat - PSD-ul - văzând în Oprescu chiar un viitor (posibil) preşedinte al României, iar în Şova, un potenţial (viitor) preşedinte al PSD.

Ce ne spun cele două exemple? Că aspiranţii la funcţii înalte promit, la început, câte-n lună, şi-n stele, după care… linişte şi pace. De ce? Întrucât e mai uşor să constaţi că ceva nu merge bine. Mai greu este însă să oferi soluţii pentru depăşirea impasului. Pentru că asta (găsirea soluţiilor) presupune, în primul rând, să vrei şi, mai ales, să te şi pricepi. Ceea ce nu prea este cazul unora dintre vremelnicii noştri conducători. Care au… şoricul gros!

Dovada: ajunşi la Putere, decidenţii zilei - oricare ar fi ei - se întrec în „constatări" peste… constatări, asigurându-ne că sunt pe urmele celor vinovaţi de situaţia deplorabilă în care se află educaţia, justiţia, agricultura, sănătatea, administraţia publică, protecţia socială.

Ce relevă această situaţie, repetată de 25-26 încoace? Că, mereu, avem o Putere care se află în Opoziţie. Dar în Opoziţie faţă de cine, câtă vreme cetăţenii i-a ales tocmai pe ei să rezolve problemele, nu doar să constate şi, de ochii lumii, să-i critice pe cei dinaintea lor! Mai ales că unii dintre lideri s-au perindat, cu mici excepţii, prin aproape toate guvernele postdecembriste. Bunăoară, ca să dăm un exemplu, pe cine să învinuiască Vasile Blaga, co-preşedinte al PNL, că România a ajuns în situaţia actuală, câtă vreme, din 1990 şi până azi, Vasile Blaga a fost, neîntrerupt, prefect de Bihor (1991), membru al grupului de fondatori ai Partidului Democrat (al cărui deces l-a semnat tot Blaga, peste 21 de ani, prin absorbţia în PNL), director general la Direcţia Regională Vamală (1993, trei ani în această funcţie), senator (1996), revine senator şi consilier prezidenţial (2004), ministru al Administraţiei şi Internelor (2005, două mandate), un nou mandat de senator (2008), al doilea om în stat, ca preşedinte al Senatului (2011), din nou senator (2012) etc. Poţi, acum, să ai încredere că PNL nu va coopta UDMR la guvernare - dacă va câştiga alegerile în 2016 - câtă vreme , spun gurile rele, Vasile Blaga ar fi luat bani cu împrumut de la Verestoy Attila, senator UDMR, pentru a-şi cumpăra un apartament în Bucureşti? Să fim serioşi!

Şi ca Vasile Blaga sunt mulţi. Or, după acest traseu, ce încredere ar mai putea avea cetăţenii (alegătorii) că Vasile Blaga (şi alţii ca el), ajuns, din nou, la Putere, va îndrepta lucrurile în România?

În realitate, de 25-26 de ani, clasa politică promite. Liderii alternează. Puterea cu Opoziţia, într-un carusel al compromisurilor reciproce. Când situaţia este nu prea roză, problema apare în momentul identificării celor vinovaţi. Procurorii DNA au făcut ceva în acest sens. Cu o subliniere: mulţi politicieni au fost audiaţi, cercetaţi, unii chiar încarceraţi, dar despre care acum nu se mai aude nimic!

Fosta Coaliţie (USD) acuza, la preluarea Puterii, haosul lăsat de PDL. Opoziţia de acum (PNL), dimpotrivă, de ineficienţa fostul Guvern Ponta… Nu este (şi) aceasta o încercare de anihilare reciprocă a adversarului? Dar şi de manipulare a alegătorilor, chemaţi, din nou, la urne în 2016?! Este. De aceea, protecţia socială, infrastructura, absorbţia fondurilor europene ş.a. sunt lăsate pe planul al… zecelea, lupta politică tronând falnic şi sfidând totul. Din păcate… La „pupitrul de comandă" se află acum Guvernul tehnocratului Cioloş. Ce va face el în 2016 - până la viitoarele alegeri? Vom trăi şi vom vedea… Oricum, dea Domnul să aibă succes! Deşi, până acum, în multe chestiuni de interes general a cam dat-o în bară! Dar nereuşitele le suportă, până la urmă, nu cei cu şoricul gros, ci alegătorii cinstiţi şi omenoşi!

 

Lasă un comentariu