Anii trec, obiceiurile rămân…

Distribuie pe:

Că românii dau mai mulţi bani pe ţigări şi băutură, decât pe sănătate şi educaţie, nu mai constituie o noutate. Din păcate…

Conform cercetătorilor Institutului Naţional de Statistică (INS), populaţia cheltuieşte de şase ori mai puţin pe sănătate şi de treizeci de ori mai puţin pe cultură, comparativ cu banii daţi pe mâncare, alcool şi tutun. În ultimul semestru al anului 2015 - potrivit aceluiaşi INS - veniturile medii lunare au fost de aproximativ 2000 de lei pe gospodărie şi de 685 lei pe persoană, banii daţi pe mâncare, băuturi alcoolice şi ţigări reprezentând 30,14% din totalul veniturilor. Astfel, fiecare familie cheltuieşte, în medie, 1.806 lei pe lună (619 lei pe persoană), reprezentând 90,4% din veniturile totale. Principalele destinaţii au fost consumul de bunuri alimentare şi nealimentare, taxele şi impozitele, dar şi acoperirea unor nevoi legate de producţia în gospodărie.

Pe de altă parte, deşi nivelul cheltuielilor lunare de consum este cu 576 lei mai mare în mediul citadin faţă de cel rural, cel pentru consumul alimentar depăşeşte cu numai 73 de lei. Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au reprezentat 40,3% din consumul gospodăriilor, iar peste 6% s-au dus pe alcool şi tutun.

Lasă un comentariu