ANIMALELE DE COMPANIE NE PRELUNGESC VIAŢA

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani de la Institutul Naţional de Sănătate, citaţi de descopera.ro, au ajuns la concluzia că animalele de companie ajută la creşterea nivelului de serotonină şi de oxitocină, hormoni care dau o stare de bine şi, astfel, un necuvântător poate ajuta persoanele care suferă de diverse boli să treacă mai uşor prin suferinţă.

Iată câteva avantaje pe care le aduc animalele de companie sănătăţii celor care le deţin:

Oamenii sunt mai fericiţi şi nu se simt singuri atunci când au alături un animal. Persoanele singure şi pacienţii depresivi vor avea de câştigat de pe urma vieţuirii cu un prieten necuvântător, pentru că acesta va constitui un nou scop în viaţă şi va contribui pozitiv la creşterea încrederii în sine a persoanei respective.

Animalele au anumite nevoi care nu pot fi satisfăcute de om, ceea ce îi face pe stăpâni să îşi schimbe programul zilnic şi să se adapteze unor noi cerinţe. Astfel, o simplă plimbare cu câinele poate conduce la interacţiuni sociale pentru stăpânul animalului, ceea ce îi conferă o stare de spirit mai bună.

Atunci când mângâiem o pisică sau un câine, corpul ne este stimulat şi produce un hormon responsabil pentru starea de bine şi care scade nivelul hormonului de stres. Acest schimb conduce la reducerea presiunii arteriale. S-a dovedit că persoanele care au animale de companie au o presiune arterială mai scăzută şi un ritm cardiac mai lent decât cele care nu deţin un prieten necuvântător. Animalul de companie are efect şi asupra hiperactivităţii copiilor, determinându-i pe aceştia să fie mai calmi şi mai cuminţi.

Animalele de companie îi ajută pe oameni în ceea ce priveşte regimul alimentar. Cercetătorii susţin că oamenii care au animale au şi un nivel mai scăzut de colesterol şi trigliceride decât ceilalţi, întrucât există o legătură directă între compania unui animal şi speranţa de viaţă. Un animal de companie duce la scăderea riscului de criză cardiacă, contribuind la micşorarea presiunii arteriale şi reducerea nivelului de colesterol şi de trigliceride din sânge.

Imunitatea este întărită de animalele ţinute în casă, în special de pisici. Pisicile ajută la dezvoltarea imunităţii împotriva astmului şi a alergiilor. Acelaşi efect îl au şi asupra bebeluşilor. Oamenii de ştiinţă spun că părinţii nu ar trebui să se mai ferească, să îi lase pe căţei, de exemplu, să îi lingă pe faţă pe cei mici.

Animalele pot juca şi un rol terapeutic, în special în ceea ce priveşte tratarea depresiei. Animalele împărtăşesc sentimentele omului, indiferent că este vorba despre bucurie sau tristeţe, ajutându-i să ţină sub control afecţiuni precum anxietatea sau depresia.

Un animal de companie îl poate determina pe stăpân să fie mai activ, ceea ce contribuie în mod pozitiv la sănătatea acestuia din urmă. Dacă un om deţine un câine, va fi nevoit să iasă cel puţin o dată pe zi la plimbare cu el. Mişcarea este un aliat împotriva obezităţii, dar ieşitul în parc este benefic şi pentru funcţia de socializare.

 

Lasă un comentariu