„Cugetări filocalice"

Distribuie pe:

„Cel ce nu se teme de Dumnezeu nu crede că există Dumnezeu. Dar cel ce crede că există Dumnezeu se teme de El și de poruncile Lui. Iar cel ce zice că se teme de Dumnezeu, dar poruncile lui nu le păzește, mincinos este și frica de Dumnezeu nu este într-însul. Căci unde este frica de Dumnezeu, e și păzirea poruncilor. Iar nefiind aceasta întru noi, și nici păzirea poruncilor, nu ne deosebim întru nimic de păgâni și de necredincioși. Credința și frica de Dumnezeu și păzirea poruncilor Lui ne răsplătește pe măsura curățirii noastre".

Sfântul Simeon Noul Teologul,

„Filocalia" vol. VI, pag. 18

***

„Dumnezeu nu fericește pe cei ce învață numai, ci pe cei ce s-au învrednicit mai întâi, prin lucrarea poruncilor (fapte), să vadă în ei înșiși lumina Duhului Sfânt ce luminează și scânteiază. Dumnezeu nu este nicăieri pentru cei ce văd trupește, căci e nevăzut. Dar pentru cei ce înțeleg duhovnicește, este pretutindeni; căci e de față, fiind în toate și aproape de cei ce se tem de El, dar mântuirea Lui e departe de cei păcătoși. Amintirea Domnului Iisus Hristos luminează mintea și alungă diavolii".

Ibidem pag. 17

***

„Credința în Hristos, adevăratul Dumnezeu, naște dorința după faptele bune și frica de chinuri. Iar dorința celor mai înalte fapte bune și frica de Dumnezeu și de chinuri, aduce întocmai păzirea poruncilor Lui. Această credință ne dă puterea nu numai să disprețuim cu bună chibzuială plăcerile vieții, ci și să suportăm și să răbdăm toată ispita care vine asupra noastră prin întristări, necazuri și nenorociri, până va vrea și ne va cerceta pe noi Domnul. Toți aceea care într-o privință au pus pe altcineva mai presus de toate, nu au dobândit credința adevărată în Hristos".

Ibidem, pag. 16

„COMORI FILOCALICE", vol. II

Lasă un comentariu