Eminescu la Târgu-Mureș - 150

Distribuie pe:

După cum se știe, la 1 iunie 1866, Eminescu a trecut prin Târgu-Mureș, iar unul din locurile în care a poposit este și Hanul „La calul alb", imobil situat pe actuala stradă Călărașilor.

Pe acest imobil, în 1936, a fost pusă o placă memorială din marmură, pe care scrie: „Așezatu-s-a această placă comemorativă pe acest edificiu, fost odinioară hanul «La Calul alb», astăzi, 13 septembrie 1936, întru amintirea popasului făcut aici în vara anului 1866, acum 70 de ani, de către marele nostru poet Mihai Eminescu, în trecerea prin Târgu-Mureș. Vizionar, de 16 ani atunci, a devenit mai târziu cea mai înaltă expresie a poeziei românești și a aspirațiilor de unitate națională a neamului românesc. Admirație și recunoștință nemuritorului poet."

Acum, în pragul marcării a 150 de ani de la popasul lui Eminescu la Târgu-Mureș, solicităm administrației locale să ia măsuri pentru ca scrisul de pe această placă să fie vizibil, fiindcă vremea și vremurile (uitării) fac scrisul abia citibil.

Poate că o jerbă de flori ar aștepta acest moment, și la fostul han „La calul alb" și la Bisericuța de lemn într-al cărei turn a dormit o noapte Mihai Eminescu.

Am sperat că voi găsi o căruță, în care să refacem drumul lui Eminescu de la Târgu-Mureș la Blaj. Tineri temerari, ca în 1866, am găsit, dar cei cărora le-am solicitat sprijinul au crezut că le-am cerut o limuzină, după cât au cerut pentru a parcurge drumul Târgu-Mureș - Blaj.

Poate găsim înțelegere la Primăria Târgu-Mureș...

Nu mă abțin să nu spun că încă mai visez ca acest imobil să devină cândva un spațiu memorial Eminescu. Și așa nu are județul Mureș nicio Casă memorială.

P.S. Sculptorul Ioan Astăluș are pregătit un bust Eminescu pentru a fi amplasat lângă Biserica de lemn, la 1 iunie 2016, „pro memoria". Poate că în ceasul al 12-lea se va găsi și entuziasmul (și resursele financiare) pentru a materializa acest gând.

Lasă un comentariu