Românii din Ucraina

Distribuie pe:

Statul român, rugat să se autosesizeze într-un nou caz de încălcare a dreptului la învățământ în limba maternă

Cadrele didactice de la Școala medie de cultură generală din satul Utkonosivka (în perioadele românești Erdek-Burnu sau I. Gh. Duca), raionul Ismail, regiunea Odesa, în baza hotărârii consiliului pedagogic și cererilor părinților s-au adresat autorităților locale, raionale și regionale, solicitând modificarea statutului școlii și reorganizarea acesteia în Liceul “Ștefan cel Mare și Sfânt”, lovindu-se, însă, de refuzul categoric al factorilor de decizie.

Satul numără peste 4.000 de locuitori, fiind una dintre cele mai mari localități cu populație majoritar românească din sudul Basarabiei.

După mărime, capacitate și număr de elevi a căror limbă maternă este româna, școala din Utkonosivka este a doua din regiunea Odesa, cu 435 de elevi înmatriculați în anul școlar curent și un colectiv de 66 de pedagogi și personal tehnic.

În prezent, unitatea de învățământ este amenințată cu eliminarea claselor liceale și transformarea în școală gimnazială, “o lovitură de grație în tendința iminentă de deromânizare și ucrainizare definitivă a unei școli seculare, atestate la 1857, înainte de Unirea Principatelor Române”, potrivit președintelui Asociației “Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu. “Menționăm că abia din anul 2000, la presiunea permanentă a autorităților, în această școală a fost deschisă o primă clasă cu predare în limba ucraineană, iar până în prezent, numărul acestora a depășit numărul de clase cu predare în limba română, cu denumirea impusă, de moldovenească”, scrie acesta într-o postare pe Facebook.

În total, au fost formulate de către părinți și înaintate Consiliul Sătesc Safianî (comunitatea teritorială de care aparține satul) 435 de cereri de înființare a liceului, toate fiind respinse, în data de 4 ianuarie, pe motiv că “nu au fost formulate corespunzător”. Cererea consiliului pedagogic al școlii a rămas fără nici un răspuns.

“Rugăm autoritățile de resort din Ucraina și România să se autosesizeze într-un nou caz de încălcare a dreptului persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina la învățământ în limba maternă!”, scrie, pe pagina sa de socializare, președintele Asociației “Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

Eminescu, pe lista de așteptare” la Odesa

În octombrie 2022, Asociația “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa a solicitat redenumirea unei străzi din centrul istoric al orașului, în cinstea poetului național, Mihai Eminescu, propunere agreată de către Departamentul Cultură, Cooperare Internațională și Integrare Europeană al Consiliului Orășenesc Odesa.

Între timp, însă, autoritățile competente “s-au sucit”, informându-i pe solicitanți că varinta străzii propuse pentru redenumire a fost respinsă de Comisia Istorico-Toponimică. În speță este vorba de o stradă din centrul vechi al orașului, cu lungimea de aproximativ 150 de metri, situată la o distanță de 600 de metri de Consulatul General al României din Odesa.

“Menționăm că sunt foarte puține șanse de a găsi o variantă mai bună de stradă pentru redenumire, la momentul actual, și sperăm că onorabila Comisie este motivată de cele mai bune intenții, pentru identificarea străzii și alocarea unei străzi-candidate pe măsura geniului poetului național român, precum și în semn de apreciere a sprijinului considerabil, necondiționat și inalienabil al României și poporului român pentru Ucraina și poporul ucrainean din ultimii ani. Cum în 2025 vom aniversa 175 de ani de la naștere și 140 de ani de la aflarea lui Mihai Eminescu la Odesa, sperăm că dispunem de suficient timp pentru a găsi până în anul aniversar soluția optimă pentru imortalizarea în planul urbanistic al Odesei a numelui Luceafărului poeziei românești”, notează Anatol Popescu, președintele Asociației “Basarabia”, pe pagina sa de socializare.

Conform răspunsului Departamentului, “deocamdată nu este posibil să fie fixat un termen final pentru dezbaterea cu privire la redenumirea unei străzi din orașul Odesa în cinstea poetului Mihai Eminescu”.

...Cu alte cuvinte, Eminescu rămâne... pe lista de așteptare.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu