Din ciclul „Bârfa și invidia la români"

Distribuie pe:

Era odată un primar care obișnuia să îi supună pe locuitorii din orașul său la tot felul de încercări, pentru a vedea cum reacționează aceștia și ce decizii iau în funcție de situație.

Într-o zi, primarul s-a gândit să așeze în mijlocul unui drum foarte circulat un bolovan, apoi s-a ascuns și s-a așezat să privească dacă cineva va lua pietroiul din mijlocul drumului. Mulți oameni treceau continuu pe drum, de la cei mai bogați oameni de afaceri, până la cei din administrație. Toți vedeau bolovanul, dar îl ocoleau și treceau mai departe. Nu puțini erau și cei care, trecând pe lângă pietroi, nu ezitau să îl învinuiască pe primar și să-l acuze că nu are grijă de străzi, de curățenie, și că nu ar trebui să existe asemenea bolovani pe drumurile lor.

Într-o bună zi, pe drum avea să treacă un om simplu care căra în spate un rucsac mare și greu. Omul a lăsat rucsacul jos și s-a apropiat de bolovan, încercând să îl dea din drum. S-a chinuit din greu, dar în cele din urmă a reușit să dea bolovanul la o parte. Când a ridicat de pe jos rucsacul, omul a văzut un săculeț în mijlocul drumului, chiar pe locul în care fusese piatra. În săculeț erau multe monede din aur și un bilet scris de primar, care spunea că tot aurul din săculeț îi rămâne celui care va da bolovanul din drum.

Omul a înțeles, astfel, ceea ce mulți dintre noi nu înțelegem niciodată, sau înțelegem când uneori este prea târziu: orice obstacol pe care îl întâlnim în cale este un prilej fericit de a ne îmbunătăți viața!

Din volumul „DURERI NESPOVEDITE", apărut la Editura „Vatra Veche", Târgu-Mureș

Lasă un comentariu