BISERICA ORTODOXĂ ȘI... POPORUL ROMÂN

Distribuie pe:

După 31 de ani de speranță deșartă, ne aflăm într-o situație mai grea decât în anul 1989, când toată suflarea românească striga: “Jos dictatorul!”. Acum, dacă ar fi să ne aflăm în situația anului 1989, oare cum ar trebui să strigăm? După părerea mea umilă, ar trebui să strigăm: “Treziți-vă, români, stop jafului național!”; Nici o instituție națională nu mai funcționează corect; totul este înconjurat de minciună, fals și dorință de îmbogățire necinstită. Biserica, armata, școala - instituțiile de bază dintotdeauna, sunt bombardate permanent de tot felul de oameni fără de Dumnezeu, inculți și fără de țară. Patriarhul României Daniel spunea cu un an în urmă: “Dacă poporul român își pierde biserica și pe Dumnezeul din sufletul lor, nu mai are ce pierde!”. Zilnic, în mass media, Dumnezeu și Biserica sunt răstigniți; cui folosește acest lucru? Este el oare unul constructiv? România se află în situația tragică datorită preoților, în calitate de reprezentanți ai bisericii lui Dumnezeu? Unde sunt oare judecățile de valoare? Unde sunt oare bărbații puternici care să apere dreptatea și adevărul? Unde sunt oamenii de valoare care să înlăture nonvaloarea?

Poetul nepereche Eminescu spunea: “Biserica ortodoxă este mama neamului românesc”. Marele istoric Iorga spunea: “Dumnezeu? Toată lumina de soare și toată lumina de suflet, care a fost, care este și care poate fi. Prin religia ortodoxă suntem contemporani martirilor noștri, vorbim cu strămoșii noștri în graiul lor”; “În România de azi trebuie să privim veșnic către Biserica ortodoxă națională și falnică, fiind convinși că numai prin ea se poate ridica poporul”; “Națiunea română s-a înălțat în primul rând de la începuturile ei pe credința și dragostea preoților ortodocși români”. De ce domnilor guralivi nu protestați și împotriva Bisericii catolice, greco-catolice, reformate, împotriva tuturor cultelor neoprotestante, sau religiilor altor etnii? Toate bisericile și toți preoții sunt renumerați la fel, în funcție de numărul de credincioși. De ce nu protestați la salariile grozave ale hulpanilor care au sărăcit țara, de ce nu protestați împotriva acelora care pentru o seară câștigă sute de milioane de lei inducând tineretul pe un drum greșit? Cereți să se facă un referendum pentru a mai menține pe preoți și Biserica în societatea românească; ce puneți în loc? Ce va fi societatea românească fără de Dumnezeu și preoți? Și așa este un haos, dar altfel? Înainte de a vorbi, judecați!; Cu două lucruri omul nu se poate juca și glumi: “Dumnezeu și țara”.

Poetul și publicistul Octavian Goga ne aduce puțină alinare în acest ocean de prostie și deznădejde românească: “Rătăcitor, cu ochii tulburi / Cu trupul istovit de cale, / Eu cad neputincios, Stăpâne, / În fața strălucirii tale! “În drum mi se desfac prăpăstii/ Și-n negură se-mbracă zarea, / Eu în genunchi spre Tine caut; PĂRINTE, orândui-mi cărarea!” Iudelor de țară și de Dumnezeu - înapoi la istorie cu voi și ca să vedeți ce ați realizat cu “înțelepciunea voastră strălucită în 31 de ani”, priviți la TV. de dimineața până seara, și atunci o să vă vedeți “marile realizări” după cum spunea dictatorul pe care l-ați omorât pentru a-i lua voi locul. Va veni vremea când toți veți plăti: “Dumnezeu ne iartă păcatele de șaptezeci de ori câte șapte, dar nu se lasă batjocorit la nesfârșit!” Amin!

“Sentimentul național în România se apropie de zero. Din păcate, ne conduc oameni care au uitat de mult de țară și Dumnezeu. Sentimentul național și cel religios sunt la om de ordin divin. Această putere pe care noi o numim Dumnezeu, în momentul când ne naștem aprinde în noi o candelă: Dragostea pentru neam și instinctul religios și anume dragostea pentru Dumnezeu. Ei, această candelă din cauza încercărilor pe care omul le are cu viața se stinge și omul uită să o mai aprindă, și noi am uitat să o mai aprindem, doar de Ziua Națională a României - 1 Decembrie”.

P.S. Dorel Vișan (1937-), actor, poet, directorul teatrului “Lucian Blaga”, a jucat în peste 50 de roluri în filme, peste 40 de roluri în teatru, patriot, înțelept de excepție.

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu