Profesorul Benedek, o voce puternică a Cetății

Distribuie pe:

Stimați cititori, redăm mai jos un fragment dintr-un interviu acordat de dl. prof. univ. dr. Benedek Imre unui cotidian local.

„Rep.: Pe lângă activitatea dumneavoastră curentă, vă gândiți la o revenire în politică?

B.I.: Aș vrea să vin în sprijinul fratelui meu, Benedek István, care a fost atacat în presa de limbă maghiară de secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, pe motiv că susține public buna înțelegere între români și maghiari. Fratele meu spune că e bine să susținem persoane cu viziune în administrație, nu contează că sunt români sau maghiari sau germani, sau de altă etnie. Îl felicit pentru această poziție. Eu am în familie și reformați și ortodocși și am și uitat această chestiune a diferenței, până când, în preajma alegerilor, s-au deșteptat unii și alții și vin să ne reamintească că de fapt suntem diferiți. Nu e așa. Vreau să transmit doar atât: eu, neamul meu, de 850 de ani suntem în această zonă și respectăm România, dar nu uităm de unde provenim. Activitatea mea ca om de știință și ca profesor universitar s-a produs în numele acestei țări. Nimeni nu poate să conteste acest lucru. Când eram tineri tata ne-a explicat un lucru esențial: «Unul dacă se naște ungur, nu e vina nici meritul lui, altul dacă se naște român, iarăși, nu e vina nici meritul lui». Omul este important, ce valoare are, ce poate să facă, ce forță are. Aici, în Târgu-Mureș, noi trebuie să trăim împreună, românii, maghiarii, sașii, evreii, țiganii și să valorificăm la maximum valorile locale. Este, deci, regretabilă izbucnirea domnului Kovacs de la UDMR. Cred ca atitudinea lui vine dintr-un sentiment de inferioritate, altfel nu-mi explic de ce nu poate respecta cum se cuvine un profesor universitar de talia lui Benedek István, care și-a adus o contribuție importantă în medicină și societate, înființând un Centru de Excelență de Transplant și Hematologie, apreciat în România și Europa. Kovacs pare a fi specialist în diversiune, ținând cont de școala pe care a terminat-o. A spus că domnul care candidează la Primăria Târgu-Mureș din partea UDMR va pierde lupta daca fratele meu face declarații în favoarea altui candidat. Să ne explice mai bine de ce se vorbește că UDMR a cedat deja Primăria Târgu-Mureș în favoarea funcției de președinte al Consiliului Județean? Eu sunt politician cu vechime, înțeleg lucrurile astea și atunci să nu ne acuze că sabotăm campania candidatului nostru la Primărie câtă vreme ei nu au de gând să câștige lupta. Eu cred că ei sabotează mai mult candidatul UDMR-ului. Și reformele recente din UDMR se pare că au semnătura lui și numai reforme bune nu sunt - mă gândesc la acele alegeri care s-au desfășurat în urmă cu trei ani, cu aranjamente bine cunoscute. Ar trebui să lăsăm diversiunea deoparte și oamenii să voteze cum le dictează conștiința, să sprijine comunitatea, viziunea cea dreaptă și bună care aduce ceva orașului Târgu-Mureș.

Rep.: Cum vedeți candidatura pentru Consiliul Local a doamnei Teodora Benedek?

B.I.: Am trecut și eu prin asta, fiecare om de valoare la o anumită vârstă, împlinit profesional, trebuie să-și aducă contribuția la dezvoltarea comunității în care trăiește. O susțin pe Teodora Benedek în ceea ce face, e pe un drum corect. Mă bucur că se implică și va susține interesele majore ale comunității. Timp de 18 ani a fost alături de mine în politică, voi fi și eu alături de ea. Și voi vota ca atare."

Lasă un comentariu