CUM SĂ NE PROTEJĂM DE VAMPIRII EMOȚIONALI

Distribuie pe:

Psihologul american Judith Orloff, citat de descopera.ro, explică în cartea sa „Libertatea emoțională" cum să ne ferim de așa-numiții vampiri emoționali - „aceste ființe de-a dreptul malefice, care vă pot face să vă simțiți inutili, nedemni de iubire, și ucid orice gând care vă trece prin minte și care v-ar putea sugera că meritați ceva mai bun".

„Vampirii emoționali sunt o specie subtilă, care ridică bariere ce vă fac să vă simțiți inconfortabil. Semnele că v-ați întâlnit cu un vampir emoțional includ brusca greutate în a vă ține ochii deschiși (sunteți gata să adormiți), senzație de leșin, dorința de a vă refugia și a vă găsi alinarea în mâncare, anxietate, depresie, senzația de rău provocată de faptul că sunteți disprețuit.

Există patru tipuri de vampiri emoționali.

Narcisistul, a cărui deviză este: eu primul. Totul se referă la el, are un sentiment exagerat al propriei importanțe și dreptăți. Atenția și admirația trebuie îndreptate mereu și mereu asupra lui. Este periculos pentru că e incapabil de empatie și are o capacitate foarte limitată de a iubi pe altcineva. Dacă nu veți face lucrurile așa cum vrea el, vă va pedepsi și vă va trata cu indiferență. Vă puteți proteja emoțiile păstrându-vă așteptările în zona realului. Aceste persoane sunt foarte limitate. Încercați să nu vă apropiați foarte tare de ele și nu așteptați să se admire mai puțin. Dacă nu le puteți evita, marea încercare va fi să vă folosiți inteligența în așa fel încât să le demonstrați că anumite lucruri sunt în avantajul lor.

Cei de tipul victimă au o atitudine prin care își plâng de milă mereu și sunt alergici în a-și asuma orice fel de responsabilitate pentru acțiunile lor. Lumea e mereu împotriva lor, iar de aici și nefericirea care le domină viața. Când le veți oferi soluții pentru problemele lor vă vor spune: da, dar… Ca prieten poate că veți dori să-i ajutați, însă văicăreala lor vă va copleși. Pentru a vă proteja emoțiile de acest tip de vampir emoțional, stabiliți limite, civilizat, dar ferm. Ascultați-l puțin, iar dacă vă e rudă spuneți-i că-l iubiți, dar nu-l puteți asculta decât preț de câteva minute pentru a găsi o soluție împreună. Dacă este vorba despre un coleg de serviciu, îi puteți spune că aveți un puternic sentiment că lucrurile se vor îmbunătăți, dar scuzați-vă că aveți foarte mult de lucru și întoarceți-vă la treabă. Aveți grijă și la limbajul corporal, nu evitați contactul vizual pentru a nu-l lăsa să creadă că poate insista.

Obsedatul de control este un alt gen de vampir emoțional. Persoanele de acest tip sunt obsedate de a menține controlul asupra celorlalți și de a le dicta cum să se simtă și ce să creadă. Au o opinie despre tot ce mișcă. Vă controlează pentru a vă invalida emoțiile dacă acestea nu se încadrează în regulile lor. Vă spun mereu de ce aveți voi nevoie, apoi detaliază. Vor termina doar atunci când vă vor anihila propriile credințe și nevoi și vă vor domina complet. Pentru a vă proteja, nu încercați să controlați un obsedat de control, nu jucați rolul victimei, ci spuneți-i clar că le apreciați sfatul, dar preferați să treceți singuri peste probleme.

Chițibușarii (alt tip de vampiri emoțional) văd lucrurile în alb și negru și au doar relații de dragoste sau ură. Acum vă idolatrizează, pentru ca un minut mai târziu să fiți inamicul lor numărul unu. Au un al șaselea simț în a învrăjbi oamenii și vor recurge la represalii dacă vor considera că ați greșit cu ceva. Sunt persoane cu psihicul avariat iremediabil, care nu simt că trăiesc decât atunci când se înfurie. Vă vor ține într-un carusel al emoțiilor, astfel că veți fi nevoiți să pășiți în vârful picioarelor pentru a nu-i supăra. Vă puteți proteja de ei rămânând calmi. Nu reacționați la crizele lor. Chițibușarii sunt plini de mânie. Dacă vedeți că intră în criză, plecați până când se vor calma. Refuzați să țineți partea cuiva atunci când încearcă să vă întoarcă împotriva altei persoane. Dacă este vorba despre un membru al familiei e bine să faceți front comun cu familia și să-i arătați că încercările de a divide și de a otrăvi relațiile nu au nicio șansă de reușită.

Lasă un comentariu