Noi facilități la pensionare!

Distribuie pe:

Camera Deputaților (for decizional) a adoptat, în ședința de miercuri, 15 iunie 2016, modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul că minerii care își desfășoară activitatea în subteran în proporție de cel puțin 50% din timpul normal de muncă dintr-o lună, despre care se consideră că lucrează în condiții speciale, se vor putea pensiona mai repede decât până acum.

Concret, stagiul complet de cotizare pentru aceste persoane va fi de 20 de ani (nu de 30 de ani, ca acum), însă numai dacă au muncit cel puțin 20 de ani în condițiile speciale.

În ceea ce privește activitatea artistică în locurile de muncă încadrate în condiții speciale, stagiul complet de cotizare va rămâne în continuare de 30 de ani. Această prevedere se aplică balerinilor, dansatorilor, acrobaților, jonglerilor, clovnilor, călăreților de circ, dresorilor de animale sălbatice, soliștilor vocali de operă și de operetă, instrumentiștilor la instrumente de suflat și cascadorilor cu cel puțin 20 de ani vechime în aceste profesii.

Actul normativ adoptat de Camera Deputaților mai dispune că se vor putea pensiona mai repede și persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de minimum 15 ani, pentru cei care au lucrat în zona I de expunere la radiații (față de 22 de ani și șase luni, cât este acum), și de 17 ani, pentru cei care au lucrat în zona II de expunere la radiații (față de 25 de ani și șase luni, cât este acum).

Documentul adoptat se va putea aplica, la cerere, și persoanelor pensionate între 1 ianuarie 2011 și data de intrare în vigoare a noii legi.

Pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

Lasă un comentariu