Aurel Raţiu, „Fotbalul mureşean de-a lungul anilor - 1902-2016"

Distribuie pe:

Temerar demersul lui Aurel Raţiu, care, încet şi sigur, devine autoritatea numărul unu în privinţa istoriei sportului mureşean. După ce a slujit o viaţă sportul mureşean şi nu numai, cu microfonul în mână, el a început să valorifice şi să sistematizeze datele semnificative ale istoriei sportului mureşean.

Această din urmă întreprindere, dedicată fotbalului mureşean, pune în evidenţă calităţile-i bine ştiute şi ca sportiv şi ca un veritabil cronicar al acestei atât de populare discipline sportive.

Riguros în punerea în pagină a informaţiei adunată din cele mai diverse surse, dar şi din propria-i viaţă, de om al sportului, Aurel Raţiu reuşeşte să ofere o imagine consistentă a dimensiunii fotbalului mureşean, cu vremurile sale bune sau mai puţin bune.

Această carte a lui Aurel Raţiu defineşte cu peste măsură devenirea, cu zbaterile ei, a fotbalului mureşean, reliefând personalităţile sale marcante.

Istorie, dar şi dicţionar al fotbalului mureşean, este referenţială într-un teritoriu cu largă audienţă, dar şi cu puţini dispuşi să se lase confiscaţi de căutările pe care le presupune o privire diacronică.

Mai mult, autorul acestei istorii, completează sumarul cărţii cu un bogat album fotografic, din cei aproape 115 ani de viaţă fotbalistică.

Nicio istorie a sportului românesc nu va putea să fie întreagă fără acest aport exemplar al lui Aurel Raţiu.

Încărcată de emoţie şi reverberând nostalgii, deşi cu aparenţă tehnică, ştiinţifică, această carte (Editura Vatra veche) e şi o parte a marii poveşti despre un sport rege, cu împărăţii în largul lumii.

P.S. Cartea va fi lansată astăzi, 29 iunie 2016, ora 17,00, la centrul de Studii „Emil Dandea". Moderator Dimitrie Poptămaş.

Lasă un comentariu