FENOMENUL „BREXIT" NE PĂSTREAZĂ ELITELE STUDENŢEŞTI ÎN ŢARĂ!

Distribuie pe:

Interviu cu IULIA DIANA DAVID, şefa de promoţie 2016 a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petru Maior" Târgu-Mureş

- Iulia, eşti şefa promoţiei 2016 a Facultăţii de Drept (cursuri de zi), din cadrul Universităţii „Petru Maior", din Târgu-Mureş. Spre ce zări ţi se îndreaptă, de acum încolo, paşii?

- Absolvirea facultăţii este o sărbătoare, o încununare a eforturilor depuse de-a lungul a patru ani de studiu intens. În continuare, îmi voi focaliza atenţia şi eforturile pe fiecare etapă ce urmează firesc acestui moment, şi anume, pe examenul de licenţă, admiterea la master şi examenul de barou. Parcurgerea acestor paşi este esenţială pentru viitoarea carieră pe care mi-o doresc.

- După ce ai câştigat mai multe competiţii academice internaţionale, eşti tentată să pleci la studii în străinătate?

- Într-adevăr, prin participarea la concursurile internaţionale de procese simulate, atât în domeniul dreptului internaţional public (Telders International Law Moot Court Competition - Haga), cât şi în sfera dreptului internaţional privat (Willem C. Vis Moot Court Competition - Viena), am dezvoltat o pasiune pentru dreptul internaţional, pe care mi-aş fi dorit să îl aprofundez prin urmarea unui program de master, într-unul dintre centrele universitare internaţionale recunoscute, mai precis Londra - UK, în vederea unei cariere internaţionale. Deşi am fost acceptată la universitatea la care am aplicat, contextul politico-economic, cauzat de fenomenul Brexit, nu este deloc favorabil studenţilor pentru a putea urma, în condiţii favorabile, acest program de studii masterale.

Tentaţia de a studia în străinătate este mare şi presiunile profesionale şi sociale îi determină pe tot mai mulţi tineri să aleagă această cale, însă eu am decis că, pentru moment, cea mai bună alegere pentru mine este să rămân în ţară, atât pentru a-mi continua studiile, cât şi pentru a-mi începe cariera în avocatură. Totuşi, dacă în viitor se ivesc ocazii favorabile, nu exclud o posibilă experienţă de studii internaţionale. În fond, deşi un mediu academic renumit are o pondere mare în dezvoltarea profesională şi umană a tinerilor, până la urmă, succesul depinde de fiecare în parte. Până acum, România şi, mai exact, municipiul Târgu-Mureş mi-au deschis nenumărate oportunităţi de dezvoltare academică şi profesională, pe care simt că trebuie să le exploatez.

- Crezi că ai şanse să lucrezi în domeniul pentru care te-ai pregătit?

- A fi absolvent de Drept nu înseamnă că eşti limitat în a alege între a fi magistrat sau avocat. Există nenumărate variante, dintre care absolvenţii (bine pregătiţi!) pot alege: grefieri, executori judecătoreşti, practicieni în insolvenţă, notari, consilieri juridici în instituţii publice sau în societăţi private, diplomaţi etc. Este foarte important ca, pe timpul studiilor, tinerii să exploreze cât mai multe domenii de activitate, iar acest lucru se face destul de uşor, prin stagii de practică (indiferent dacă acestea sunt sau nu plătite). Eu am avut oportunitatea să efectuez stagii de practică, atât în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cât şi la renumite firme de avocatură din Bucureşti şi Târgu-Mureş. Ca urmare a stagiilor de practică, am realizat că mi se potriveşte cel mai bine profesia de avocat, iar ceea ce este cel mai important este faptul că mi s-au deschis mai multe uşi spre o carieră în domeniul pe care l-am ales. Aşadar, ca să răspund la întrebare, există şanse de a lucra în domeniul pentru care m-am pregătit, dar aceste şanse sunt create de-a lungul a patru ani, în care am exploatat fiecare ocazie de a intra în contact cu mediul juridic naţional sau internaţional, indiferent cât de avantajoase au fost acestea, la acel moment, pentru mine, ca student.

- Îţi doreşti o anumită specializare în avocatură?

- Cred că, în cei doi ani de stagiatură, avocaţii debutanţi trebuie să fie deschişi la orice tip de dosare, din orice domeniu. Încă nu pot să mă pronunţ cu privire la o anumită specializare, însă mă atrage, în general, domeniul dreptului privat şi, în special, dreptul comercial internaţional.

- Ai primit vreo ofertă concretă de job?

- Da, am primit câteva oferte foarte bune de job, dar momentan mă concentrez pe examenele de licenţă şi de intrare în profesia de avocat, după care voi lua o decizie şi în ceea ce priveşte aceste oferte.

Lasă un comentariu