Primăriile îi vor putea susţine financiar pe proprietarii de clădiri istorice, pentru repararea faţadelor

Distribuie pe:

Camera Deputaţilor (for decizional) a modificat, săptămâna trecută (28 iunie 2016), Legea nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, în sensul că primăriile vor putea să îi ajute pe proprietarii clădirilor istorice cu sumele necesare pentru repararea faţadelor, urmând ca banii să fie recuperaţi într-o perioadă de cel mult zece ani.

Concret, actul normativ prevede că proprietarii clădirilor istorice îşi vor putea renova locuinţele pe exterior cu ajutorul unor sume de bani primite de la primării, finanţarea executării lucrărilor de intervenţie fiind asigurată în proporţie de 50% din fonduri aprobate, anual, cu această destinaţie în bugetele locale, urmând ca diferenţa banilor să provină din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi din alte surse legal constituite.

Prin excepţie de la prevederile menţionate anterior, autorităţile administraţiei publice locale vor putea să asigure, la cererea de finanţare depusă de proprietari sau de către asociaţiile de proprietari, în anumite circumstanţe, finanţarea întregii sume ce reprezintă cheltuielile aferente executării lucrărilor de intervenţie, sumele urmând să fie recuperate tot în zece ani.

În cazul în care clădirea este vândută în timpul reparaţiilor, banii plătiţi de primării pentru repararea faţadelor vor fi recuperaţi de la noii proprietari, în cazul în care vechii proprietari nu şi-au achitat datoriile înainte de vânzarea locuinţelor.

Lucrările de intervenţie privind reabilitarea clădirilor istorice care pot fi finanţate de primării sunt lucrări de consolidare, reparare şi refacere a zidăriilor şi a pereţilor exteriori, a sistemului de acoperire, precum şi lucrări de înlocuire, reparare (refacere) a tâmplăriei exterioare şi a elementelor exterioare funcţionale (balcoane, logii, cornişe).

Legea votată de Camera Deputaţilor a fost trimisă preşedintelui României spre promulgare, luni, 4 iulie 2016. 

Lasă un comentariu