Calea spre fericire

Distribuie pe:

„Mai fericit este a da decât a lua", ne spune un cuvânt al Domnului („Fapte" 20, 35). Deci, ca să fim fericiți trebuie să dăruim, dar nu această fapta ne face fericiți, ci ceea ce simțim atunci când dăm, ceea ce se întâmplă în suflet, în al meu și în al celui care primește. E iubirea, dragostea față de cel de lângă mine. Aceasta este cea care mă face să îl cunosc pe fratele mai mic al lui Hristos, o mână întinsă care mă poate face mai bun. Milostenia, dragul meu prieten, ne acoperă mulțime de păcate, iar celui care iubește puțin, i se iartă puțin.

Într-o mănăstire, se nevoia cu postul și cu rugăciunea un părinte cu suflet bun. Și a venit un om sărac, și îi era frig, că era dezbrăcat. Și văzându-l că-i dezbrăcat, părintele, având două haine, a luat-o pe cea slabă și a gândit: „Mă pot lipsi de ea, să i-o dau lui". În timp ce săracul pleca, el și-a adus aminte ce spune Evanghelia: „Dezbrăcat am fost, și m-ați îmbrăcat", și își zicea: „Dacă Domnului Hristos i-o dau, cum să dau Domnului haina cea mai rea? Trebuie să o dau pe cea mai bună". Și l-a chemat înapoi pe sărac, și a luat el haina cea rea, și a dat-o pe cea bună săracului. Și săracul a plecat.

Peste câteva zile, părintele, care, pe lângă post și rugăciune, se îndeletnicea și cu împletitul de coșuri, și-a luat coșurile lui și a plecat cu ele la târg. Și foarte tare s-a tulburat, pentru că a văzut în târg o femeie care umbla cu haina lui cea bună, pentru că săracul a mers și a vândut haina primită de pomană. Iar părintele s-a tulburat tare sufletește și s-a întors la chilia lui și, amărât, zicea: „Doamne, eu am vrut să-Ți dau haina Ție. Ți-am dat-o cu inimă bună, și uite că el a vândut-o. Nici atâta respect nu a avut față de darul meu, încât să și-o păstreze lui". Și, în noaptea aceea, a avut părintele un vis: L-a văzut pe Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos îmbrăcat cu haina lui cea nouă, zicându-i: „Tu de ce te tulburi? Nu știi ce scrie în Evanghelie, că ceea ce dăruiți săracilor, ceea ce dăruiți semenilor voștri, Mie îmi dăruiți? Pe Mine M-ai îmbrăcat cu haina aceasta nouă!"

Lasă un comentariu