La Ciobotani, Școala de vară pentru tineri

Distribuie pe:

La începutul acestei luni, zece tineri din Târgu-Mureș, Luduș și din împrejurimi au participat la școala de vară pentru copii și tineri, desfășurată în localitatea Ciobotani, județul Mureș. Organizată de Departamentul de tineret și Biroul de cateheză al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, prin Structura de tineret pentru județul Mureș, școala de vară a fost o “oază” de recreere și relaxare, după un an școlar solicitant, de socializare și cunoaștere, dar și de apropiere de Dumnezeu, în cadrul căreia s-au împletit în mod armonios activitățile cultural-catehetice și recreativ-educative cu cele duhovnicești - rugăciunea și aprofundarea învățăturii ortodoxe. Pe durata celor cinci zile, pe lângă programul zilnic de rugăciune (de dimineață, de seară, înainte și după masă, de călătorie) și tâlcuirea acesteia, participanții s-au bucurat de o serie de jocuri sportive/de mișcare, de socializare și comunicare, de cultură generală și cunoaștere, de coordonare, drumeții și vizite de studiu și discuții libere asupra provocărilor și preocupărilor cotidiene ale tinerei generații.

Itinerariul duhovnicesc - vizitarea Mănăstirii “Sf. Ilie” din Toplița, ctitorie a Patriarhului Miron Cristea, a Mănăstirii Doamnei din Moglănești (Toplița), ctitorie a Doamnei Safta, soția voievodului Gheorghe Ștefan al Moldovei, și a Mănăstirii Durău, ctitorie a maicii Mariana, nepoata domnitorului Vasile Lupu - a constituit o oportunitate de cunoaștere a splendidelor așezăminte monahale de o importanță deosebită pentru Ortodoxia românească, dar și de zidire sufletească și de întărire duhovnicească, ca urmare a discuțiilor purtate cu părinții slujitori și maicile viețuitoare de aici. De asemenea, tinerii au putut observa cum sunt confecționate veșmintele preoțești, cum se prepară dulceața și alte produse din fructe și plante (ceaiuri, siropuri etc.).

Vizitele de studiu și ieșirile în stațiunea Banffy (Toplița) și regiunea Lacu Roșu - Cheile Bicazului au avut rolul de a-i familiariza pe tineri cu bogățiile naturale din această parte a țării, de a-și fixa anumite noțiuni geografice, dar și de a se relaxa, bucurându-se pe deplin de cea mai mare și performantă pistă de bob din țară, care se află în Toplița, și de ștrandul cu apă termală din aceeași localitate. Drumeția efectuată în Cheile Bicazului (pe DN 12) a fost un prilej de recreere în aerul curat al munților, de a studia monumentala creație a lui Dumnezeu - cele mai adânci chei din țară, cu pereți verticali înalți de peste 300 m, frumoasa floră de stânci, dar și de a degusta din minunatele și aromatele fragi, resurse nestemate de hrană și sănătate pe care ni le descoperă Tatăl Creator. De asemenea, tinerii au observat Barajul Bicaz și s-au bucurat de o plimbare cu vaporul pe Lacul Bicaz, de unde au putut privi natura în toată splendoarea sa.

Un alt moment captivant pentru tineri l-a reprezentat vizitarea Fabricii de apă minerală Stânceni, unde au urmărit îndeaproape întreg procesul tehnologic de îmbuteliere a apei minerale, de la personalizarea ambalajului din PET (prin încălzire), spălarea, uscarea, umplerea cu apă minerală, dopuire, marcarea datei fabricației, etichetare, înfoliere în baxuri, la paletizare și pregătirea propriu-zisă pentru predare către comercianți.

De asemenea, de la invitatul special al școlii de vară, doamna prof. Carmen Nicoară, director al Școlii Gimnaziale Petelea, în cadrul atelierelor practice, au învățat tehnici esențiale de orientare și supraviețuire în natură și și-au consolidat cunoștințele și noțiunile dobândite în cadrul activităților școlare sau extrașcolare. Seara de chitară, care a încheiat școala de vară a, așternut nostalgia prematură deasupra participanților, îndemându-i la schimbul reciproc de impresii privitoare la timpul petrecut împreună în aceste zile, la promisiunea continuării relației de prietenie care s-a zidit atât de frumos, precum și la speranța unor proiecte viitoare, care să mențină vie flacăra credinței, a dragostei de frumos și de aproapele, a pasiunilor și preocupărilor comune, fundamentate pe principiile creștine.

Pr. Silviu Jimborean, Inspector de tineret pentru județul Mureș

Lasă un comentariu