Alimentele obținute în zonele de munte pot fi etichetate cu mențiunea „produs montan"

Distribuie pe:

Producătorii, cultivatorii și apicultorii care își desfășoară activitatea de producție în zone montane vor avea posibilitatea să își promoveze produsele alimentare inscripționând pe etichetă „produs montan".

Pentru etichetarea produselor provenite din zona montană, agricultorii care optează pentru acest lucru trebuie să respecte o serie de condiții, menționate în caietul de sarcini, drept garanție a faptului că produsul este realizat în zona montană.

Mai exact, etichetarea alimentelor cu mențiunea „produs montan" se poate aplica doar produselor obținute din animale crescute cel puțin două treimi din viață în arealul montan și ale căror produse sunt prelucrate tot în zonele de munte. La producția vegetală, se poate aplica mențiunea „produs montan" doar dacă acestea sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane acesta nu trebuie să dețină o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.

Autoritatea competentă responsabilă cu verificarea conformității datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii facultative de calitate „produs montan" este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care va gestiona și Registrul Național al Produselor Montane și va verifica respectarea legislației europene și naționale de către operatorii economici care au obținut dreptul de utilizare a acestei mențiuni de calitate facultativă.

Măsura, aprobată de Guvern în ședința de miercuri, 20 iulie 2016, este un prim-pas pentru implementarea în România a directivei europene privind politica de calitate, prin denumirea facultativă „produs montan", și reprezintă o nouă și importantă oportunitate pentru producătorii din zona montană, care, în mod voluntar, pot opta pentru etichetarea produselor, în condițiile unei nevoi de valorificare durabilă a tuturor resurselor de hrană. 

Lasă un comentariu