S-au înmulţit cazurile de cancer rectal - La nivel mondial circa un milion de persoane sunt diagnosticate anual cu acest tip de cancer. Cei mai predispuşi sunt tinerii de până în 40 de ani

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani de la Centrul de Cancer „Fox Chase" din Philadelphia atrag atenţia că în ultimele trei decenii numărul persoanelor tinere diagnosticate cu cancer rectal a crescut foarte mult. Acest lucru i-a pus pe gânduri pe cercetători pentru că numărul cazurilor de cancer de colon, care este determinat de aceiaşi factori, a rămas constant. Factorii incriminaţi de apariţia cancerului rectal sunt istoricul familial pozitiv, în cazul acestui tip de cancer, sau existenţa anterioară a altor tipuri de cancer, precum cel de sân sau de ovare. Cercetarea s-a desfăşurat de-a lungul a 30 de ani şi s-a bazat pe verificarea fişelor medicale a o pătrime din americanii înscrişi în registrul naţional de cancer. Dintre aceştia, peste 5.000 erau diagnosticaţi cu cancer rectal, majoritatea având vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani. „Cancerul rectal în cazul persoanelor de până în 40 de ani este mai periculos decât la persoanele în vârstă, deoarece este descoperit în stadii târzii, când rata de supravieţuire este de doar 50-60 la sută", explică medicul Joshua Meyer, coordonatorul studiului.

Controalele, necesare până în 40 de ani în mod obişnuit, screeningul pentru acest tip de cancer se recomandă între 45 şi 50 de ani, însă, pe fondul celor mai recente date statistice, ar trebui realizat mai devreme. Numai în acest mod, spun medicii, cazurile de cancer de rect şi de colon pot fi depistate în faze incipiente şi tratate cu rezultate bune. Cel mai comun simptom este sângerarea, deşi multe tipuri de cancer rectal sunt asimptomatice.

Lasă un comentariu