Sighișorenii față cu... reacțiunea...

Distribuie pe:

La Sighișoara, prima ședință a legislativului local a fost un lamentabil eșec, o mostră de lipsă de respect față de cetățeni... Care cetățeni, după ce s-au coagulat în jurul unei probleme grave - cea a spitalului, care, așa cum spunea Anca Rațiu, a suscitat și interesul presei naționale - au avut surpriza neplăcută să constate că petiția formulată pe acest subiect, semnată de peste 1.000 de oameni și depusă la Primărie încă înainte de trimiterea dosarelor de ședință către consilieri, nu doar că nu a fost cuprinsă pe ordinea de zi, dar cu greu a fost acceptată spre dezbatere, pe lângă ordinea de zi...

Punctul de vedere al cetățenilor a fost prezentat de Anca Rațiu: „Am venit pentru a susține această petiție pentru că cred în ea. Și mai cred că era firesc ca acest Consiliu Local, aflat la început de drum, să aibă pe ordinea de zi probleme majore ale orașului cum este cea a spitalulul, mai ales că s-a și formulat o propunere din partea domnului consilier Sârbu. Nu există niciun impediment legal, dimpotrivă, această posibilitate este prevăzută atât de Legea 215/2001 cât și în Regulamentul de Organizarea și Funcționare a acestui Consiliu Local. Revenind la subiectul petiției, într-un timp relativ scurt, chiar dacă promovarea s-a făcut doar pe Facebook, neavând suportul presei locale, ceea ce a restrâns oarecum vizibilitatea acesteia, au fost strânse în cinci zile peste 1.000 de semnături. Petiția a fost depusă și la Ministerul Sănătății, de unde se așteaptă un răspuns și o reacție.

În principiu, este vorba de un subiect cunoscut de toată lumea, și anume de situația dezastruoasă din spital. Petiția pentru un spital civilizat și pentru tratarea cu respect a pacienților este un demers civic menit să aducă în atenția noilor autorități locale situația gravă din spital, pornind de la experiența neplăcută a inițiatoarei petiției, Ionela Maior, aici de față. Situația este chiar mai gravă decât din ceea ce s-a relatat în petiție. Medicii nu au, din păcate, curaj să vorbească, s-au exprimat pe Facebook sub protecția anonimatului și au transmis pe privat mesajul că susțin demersul și, dacă găsesc receptivitatea necesară, vor dezvălui și alte aspecte care se știu doar din interior, mult mai grave decât cele arătate la televizor. Practic, petiția vizează trei direcții: situația fizică de la spital - clădirile, saloanele, holurile, acel celebru lift care în sfârșit va fi înlocuit cu unul corespunzător epocii în care trăim; lipsurile de tot felul: medicii care au mai rămas nu au cu ce să trateze bolnavii, deși se străduiesc, făcând mult cu mijloace puține. Această stare de fapt îi face pe sighișorenii care își permit să se îndrepte spre spitale din Târgu-Mureș, Mediaș etc. În fine, eterna problemă a Maternității și eterna încăpățânare a conducerii spitalului de a muta Maternitatea dintr-un spațiu impropriu - spațiu vechi, spațiu fără nicio condiție pentru mamă și pentru copil - într-o clădire și mai veche, dezafectată, neîngrijită și degradată, vechea Policlinică, cu o structură improprie unui spital și cu atât mai puțin unei maternități. Nu în ultimul rând, este vorba de desființarea unor secții atât din ambulatoriu, adică din Policlinică, cât și din spital: fizioterapie, psihiatrie, ortopedie și alte secții care nu mai există în spitalul din Sighișoara, din diverse motive, cel mai plauzibil fiind conducerea spitalului, atitudinea față de pacient, modul discreționar de a conduce, aroganța, atitudinea față de o pacientă care a îndrăznit să se revolte împotriva situației în care a fost pusă.

Susținerea petiției vine nu doar din partea cetățenilor, ci și din partea unor medici foarte buni, medici extraordinari, cum ar fi doamna doctor Pașcanu Doina, dar care se teme, la fel ca și alți medici, să spună care este situația. La momentul potrivit, dacă se va vedea susținerea autorităților, vor fi dezvăluite și alte situații, poate mai grave decât cele cunoscute celor în postura de pacienți sau de aparținători. În ceea ce privește neincluderea petiției pe ordinea de zi a primei ședințe ordinare a noului Consiliu Local, cred că e păcat... era și o chestiune de simbolistică și de mesaj ca pe această ordine de zi să fie problemele principale ale orașului: Spitalul, Festivalul, semaforizarea pe DN13 unde, din păcate, s-au mai întâmplat două accidente... În speranța că se va ține cont de problemele ridicate, se dorește activarea pârghiilor de care dispune un control din partea Consiliului Local, administrația spitalului, Inspectoratul, Direcția Sanitară, petiția a ajuns și la ministrul Voiculescu, ajutorul este cerut pe toate palierele deciziei. La Sighișoara trebuie construit un spital nou, toate infecțiile acelea, de care moare o lume întreagă, nu pot fi eradicate decât construind alt spital. Maternitatea suferă mai ales din lipsa specialiștilor nu există neonatolog, nu există anesteziști, femeile din Sighișoara merg să nască în altă parte ceea ce nu este normal. Sighișoara ar trebui să fie un centru zonal important, să redevină atât din punct de vedere social cât și cultural acolo unde a fost cândva".

Cum era și firesc, prima poziție a fost exprimată de primar, potrivit căruia soluția ar fi să se apeleze la o firmă de consultanță care să evalueze situația - un proces complex care ar dura aproximativ trei luni și ar costa circa 10.000 de euro, dar ar furniza o radiografie completă. Urmează să se discute în Consiliu despre această abordare, nu înainte de a cunoaște care va fi poziția ministerului de resort.

A luat apoi cuvântul consilierul Iulian Sârbu, potrivit căruia responsabilitatea pentru spital este exclusiv a managerului, soluția care se impune fiind una radicală, și anume schimbarea acestuia. Pe parcursul anilor, consilierii formațiunii din care face parte au sesizat Consiliul Local și fostul Executiv de neregulile din activitatea managerului de spital, revenind recent cu o cerere explicită, aflată pe masa actualului consiliu privind demisia/demiterea acestui manager de spital, date fiind numeroasele plângeri, sesizări, strângeri de semnături cu privire la echipa managerială și a modului în care este administrat acest spital. „Dacă se va continua așa, în mai puțin de un an de zile vor pleca și puținii medici pe care îi mai avem", a conchis consilierul.

Medicul Petru Oprean a punctat, la rândul său: „Nouă din zece pacienți sunt nemulțumiți, nu numai la Sighișoara ci și la nivel național, dar și personalul medical este nemulțumit și ar pleca 10 din 10. Din punct de vedere legal spitalul din Sighișoara, funcționează ilegal"; cu toate astea, după dr. Oprean, nimeni nu poate închide spitalul din Sighișoara, dar consiliul de administrație trebuie să răspundă în fața cetățenilor, în fața administrației publice locale cât și în fața consiliului local pentru situația de fapt.

„Dezbaterea" petiției cetățenilor s-a încheiat abrupt, fără vreun răspuns concret, oferit cetățenilor, drept urmare, după ședința care se presupunea că va tranșa subiectul și va calma situația, la jurnalul de seară al unui post de televiziune, titlul știrii era: „La Sighișoara scandalul ia amploare..."

 

Lasă un comentariu