SĂRBĂTOAREA SCHIMBĂRII LA FAȚĂ, LA SCHITUL DIN STÂNCENI

Distribuie pe:

În după-amiaza zilei de vineri, 5 august, la Schitul greco-catolic „Sfânta Cruce" din Stânceni, aflat la confluența râurilor Gudea Mare cu Gudea Mică, o călugăriță carmelitană, în veșmintele de culoare maro ale ordinului, bătea toaca anunțând vecernia Sărbătorii Schimbării la Față a Mântuitorului. Se aflau deja aici pelerini din Franța, din Luxemburg, din Italia, precum și credincioși din țară, unii sosiți pentru prima dată la această sărbătoare, alții, deja oaspeți constanți ai acestui lăcaș de cult aflat în pitorescul spațiu flancat de doi munți împăduriți cu brazi, în Munții Călimani. În altar se afla părintele arhimandrit Cornel Dîrle, capelanul schitului, iar în micuța biserică de lemn, în care se află zugrăviți sfinți și sfinte din Biserica Ortodoxă, au început laudele aduse lui Ilie, „proorocul de foc" al Vechiului și al Noului Testament. Credincioșii prezenți răspundeau, în cor, alături de călugărițele schitului.

Ziua de 6 august a început cu utrenia sărbătorii. În timp ce călugărițele carmelite făceau lecturile sărbătorii, o mulțime de prieteni ai schitului aranjau curtea micuței mănăstiri pentru așezarea pelerinilor ce începeau deja să vină la sărbătorea Schimbării la față, care este și hramul bisericii schitului. Curtea schitului era deja plină de credincioși când clopotul a anunțat sosirea ierarhului, P.S. Virgil Bercea, episcop al Bisericii Greco-Catolice Române din eparhia Oradiei. Arhimandritul Cornel Dîrle, alături de preoți greco-catolici și romano-catolici din împrejurimi, din Oradea și din București, alături de care se afla Maica Eliane, stareța acestui lăcaș monastic, l-au primit pe ierarh cu Sfânta Evanghelie, în timp ce corul sosit de la Târgu-Mureș intona cântarea „Pe arhiereul și stăpânul nostru, Doamne, îl păzește întru mulți ani, Stăpâne!"

Pentru marea sărbătoare, altarul s-a amenajat pe terasa bisericii, în fața unui spațiu ecleziastic larg, limitat doar de cei doi versanți împăduriți ai munților. Preoți, așezați în spațiul din jurul bisericii, au început spovedirea credincioșilor ce așteptau încolonați primenirea sufletelor lor pentru marea sărbătoare. O icoană mare a sărbătorii se afla pusă pentru închinare pe aleea din fața bisericii, primindu-i pe pelerinii din ce în ce mai numeroși, grăbiți să-și găsească loc pe băncile așezate în curtea bisericii de o parte și de alta. O umbrelă imensă adăpostea corul așezat pe scaune, în partea stângă a bisericii, ale cărui voci, susținute de murmurul râului din apropiere, mult amplificate de instalația de sonorizare se făceau auzite în întreaga curte a schitului. În partea dreaptă, își aveau locul cinci călugărițe ale carmelului, ușor de recunoscut după culoarea maro a veșmintelor.

După citirea pasajului evanghelic al sărbătorii, predica P.S. Virgil a fost plină de învățătură, cu trimiteri concrete spre actualitatea istorică pe care o trăim. Reținem, din cuvântul său că a venit timpul să învățăm virtutea iubirii, a milei sufletești și trupești, să oferim un zâmbet pentru cei de lângă noi, mai ales în acest An al Milostivirii instituit de către sfântul părinte Papa Francisc văzând ce se întâmplă în lume.Sfântul părinte vorbește despre „al Treilea Război Mondial, pe bucăți": în prezent, în Europa au loc atâtea atentate teroriste, suntem cuprinși de o psihoză generală, nu mai reușim să ne protejăm, însă nu trebuie să uităm că suntem în mâinile Domnului. La recenta întâlnire a tineretului catolic, la Cracovia, sfântul părinte le-a vorbit celor 2,5 milioane de tineri din întreaga lume adunați acolo, despre „celebrarea bucuriei credinței". Participarea efectivă a tinerilor la Calea Crucii, la adorația euharistică din orașul polonez ne dă convingerea că tineretul este o mare speranță. Tinerii au fost sfătuiți să nu se lase manipulați în fața calculatoarelor, să-și ia soarta în mâinile lor, să aibă curajul să iasă în lume. Poporul polonez, care a găzduit evenimentul, este un puternic exemplu de tărie în jurul credinței, credința ne spune de unde venim, cine suntem, unde mergem. Ea ne ajută să auzim glasul Tatălui, al Fiului Său. Noi toți suntem fii ai lui Dumnezeu, în Fiul. Dacă-I ascultăm glasul, reușim să mergem pe drumul vieții înainte, ajutați de Preacurata Fecioară Maria, Maica Domnului.

S-au împărtășit cu trupul și cu sângele Domnului un mare număr de credincioși, timp în care corul a intonat frumoase cântări mariane, aflându-ne în Postul Sfintei Marii.

După terminarea Sfintei Liturghii, preoți și credincioși s-au deplasat pe Calea Acatistului, preamărind-o pe Preacurata Fecioară Maria, după care, cu toții au participat la agapa frățească ce a avut loc sub pavilionul casei de oaspeți a schitului.

Ca în fiecare an, de sărbătoarea Schimbării la Față, Schitul din Stânceni organizează colocvii internaționale pe teme ecumenice sau interreligioase. În acest an, expunerile au abordat diferite subiecte legate de relația dintre creștinism și iudaism.

Pentru început, în după-amiaza zilei de 6 august, în sala de conferințe a schitului, Maica Eliane a prezentat mai multe ediții, în limbile franceză, română, engleză și germană a cărții „Du-te!" scrisă de către Maica Elisabeta, fondatoarea carmelului din Saint-Rémy, Franța. S-au prezentat, apoi, două comunicări: „Spiritualitatea creștină de tradiție bizantină și rădăcinile ei iudaice" (diacon dr. Alexandru Ioniță, Sibiu) și „Emmanuel Eydoux și dialogul iudeo-creștin" (Prof. Carol Iancu, Montpellier, Franța, care, din motive obiective nu a putut fi prezent).

În data de 7 august, după Sfânta Liturghie de duminică, a avut loc ce-a de-a doua parte a colocviului, în care s-au prezentat patru comunicări: „Înțelepciunea din Proverbe" (a Rabinului Rafael Shaffer, București care, din motive obiective, nu a putut fi prezent la Stânceni); „Evrei și creștini la școala psaltirii" (Prof. Monica Broșteanu, București); „Sâmbătărienii de la Bezidul Nou" (Prof. dr. Vasile Dub, Târgu-Mureș) și „Milostivirea divină în Vechiul și Noul Testament - texte și imagini" (Prof. Tereza Sinigalia, București). Participanții s-au delectat și cu un scurt intermezzo muzical susținut de familia dr. Alexandru Ioniță, din Sibiu, cu un cântec ce preamărește buna conviețuire între popoare, în limba ebraică și în câteva limbi europene.

Înaintea unei cine luate pe malul râului, la umbra salcâmilor, cei prezenți au participat la vecernia din seara de duminică, după care, cu inimile pline de pace și de bucurie, și-au exprimat dorința reîntâlnirii și în anii viitori, în acest colț de rai.

Lasă un comentariu