Oficial, ne merge bine… Executivul a aprobat prima rectificare bugetară

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat, miercuri, 10 august, prima rectificare bugetară pe anul 2016, prioritățile fiind sănătatea, educația și drepturile sociale. „Este pentru prima dată după mulți ani când se face o rectificare fără amprentă politică" apreciază premierul Cioloș, potrivit comunicatului dat publicității în urma ședinței Executivului. Veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 3,382 miliarde de lei.

163.000 de persoane din Sănătate vor beneficia de plăți majorate

Resursele în domeniul Sănătății vor fi destinate, în principal, punerii în plată a creșterii salariilor personalului medical, finanțării programelor de sănătate și pentru asigurarea medicamentelor compensate și gratuite. Astfel, se alocă în plus, în total, 568,6 milioane lei, pentru asigurarea plății majorate a salariilor personalului medico-sanitar, începând cu 1 august 2016, măsură de care vor beneficia aproximativ 163.000 de persoane. De asemenea, prin rectificarea bugetară se vor asigura credite de angajament în valoare de 868,422 milioane lei, măsură ce va face posibilă extinderea tratamentului fără interferon al Hepatitei C pentru încă 10.000 de persoane și asigurarea medicamentelor gratuite pentru mai mulți pacienți cu afecțiuni oncologice (melanom malign, cancer de prostată, cancer pulmonar).

Un miliard în plus pentru Educație

Domeniul educației va primi în plus, la rectificare, 1,015 miliarde de lei. Fondurile sunt destinate punerii în aplicare a deciziei Guvernului de majorare și corectare a salariilor personalului didactic și personalului auxiliar din învățământ, atât din preuniversitar, cât și din universitar, începând cu 1 august 2016. Personalul didactic care nu a obținut hotărâri judecătorești pentru plata diferențelor salariale pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011 beneficiază de aceste drepturi începând cu 2016, asemenea cadrelor didactice care au obținut aceste drepturi după un demers în instanță. Tot prin această rectificare vor fi asigurați banii necesari pentru plata titlurilor executorii câștigate de cadrele didactice în anii anteriori și care ar fi trebuit plătite până la sfârșitul anului 2015.

De aceste măsuri vor beneficia aproximativ 280.000 de cadre didactice și auxiliare. Pentru plata acestor drepturi salariale s-au alocat, în total, 417,8 milioane lei învățământului universitar și 597,9 milioane lei învățământului preuniversitar. Totodată, a fost deblocată suma de 225 milioane de lei, bani pe care universitățile îi vor avea la dispoziție atât pentru plata drepturilor salariale, cât și pentru proiectele de investiții.

2,8 miliarde pentru drepturi sociale

Peste 2,8 miliarde lei se alocă Ministerului Muncii, fonduri necesare pentru plata drepturilor sociale.

Aproximativ 1,4 miliarde lei  sunt destinate plății indemnizației pentru creșterea copilului, ajutoarelor sociale, alocațiilor de stat pentru copii, indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap, conform măsurilor stabilite de Parlament. Cealaltă jumătate, respectiv suma de 1,429 miliarde lei reprezintă bani necesari pentru asigurarea plății pensiilor până la sfârșitul anului.

„Am spus-o de mai multe ori, în ciuda unor lucruri care au tot rulat pe unele ecrane, că Guvernul tehnocrat taie pensiile. Ne asumăm această responsabilitate și acoperim sumele necesare pentru plata pensiilor până la sfârșitul anului, deci nu se pune problema de nicio tăiere de pensii", a precizat, în context, Dacian Cioloș.

400 de milioane de lei pentru agricultură

Guvernul a asigurat banii necesari pentru plata sprijinului acordat agricultorilor sub forma subvențiilor pentru motorină - 308,8 milioane lei pentru trimestrele II și III, precum și pentru ajutorul acordat sectorului zootehnic în valoare de 95,5 milioane lei.

Mediu

Pentru mediu, este prima rectificare pozitivă din ultimii ani. Guvernul a luat măsuri concentrate, în principal, pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri - proprietarii de păduri, persoane fizice și juridice care dețin suprafețe mai mici de 30 de hectare vor primi sprijin pentru asigurarea pazei acestor păduri. În acest sens, Guvernul a alocat 14,5 milioane lei, fiind prima dată când se pune în aplicare această prevedere legală cuprinsă în Codul Silvic încă din 2008. De asemenea, urmare a unor redistribuiri în cadrul bugetului Ministerului Mediului, Guvernul a alocat, prin rectificare, 85 de milioane de lei pentru investiții în lucrări de apărare împotriva inundațiilor.

Bani pentru alegeri

Pentru buna organizare a alegerilor parlamentare, atât în țară, cât și în comunitățile de români din străinătate, Guvernul a alocat în plus 201,2 milioane de lei în bugetele Ministerului Afacerilor Interne, MAE, MCSI.

Pentru organizarea alegerilor parlamentare pentru românii din străinătate, bugetul a fost dublat, prin majorare de la 4,3 milioane lei, cât a fost alocat inițial, la 8,6 milioane lei.

Prima rectificare bugetară a fost decisă de Guvern în condițiile în care analiza rezultatelor economice argumentează posibilitatea realizării unei creșteri economice de 4,2%, comparativ cu 4,1% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat, și un produs intern brut în valoare nominală de 757,0 miliarde lei, față de 746,6 miliarde lei, cât s-a estimat inițial, se menționează în comunicatul dat publicității.

 

Lasă un comentariu