Pădurile private mai mici de 30 de hectare vor fi păzite cu bani de la bugetul de stat!

La rectificarea bugetară de săptămâna trecută (10 august 2016), pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost alocată suma suplimentară de 14,5 milioane de lei în scopul asigurării pazei și a lucrărilor silvice din pădurile private mai mici sau egale cu 30 ha.

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, consideră că această decizie este un mare câștig pentru pădurea românească și pentru eforturile depuse în acest an pentru a descuraja fenomenul tăierilor ilegale, știindu-se că una dintre țintele principale sunt pădurile private care nu sunt păzite.

„Deși Codul Silvic prevede, încă din 2008, ca statul să asigure fondurile necesare pentru paza și administrarea pădurilor private de până la 30 ha, acestea nu au fost niciodată prinse în bugetul de stat.

În total, aproximativ 587.000 ha de pădure la nivelul întregii țări sunt în această situație, respectiv nu au paza asigurată și au fost lăsate în ultimii 8 ani în voia sorții, proprietarii neavând resurse proprii pentru a le apăra, întreține și păzi.

Decizia luată acum de Guvern este o dublă premieră: pe de-o parte, este pentru prima dată în ultimii 2 - 3 ani când Ministerul Mediului beneficiază de o rectificare pozitivă a bugetului; pe de altă parte, este pentru prima dată când un guvern respectă și pune în aplicare prevederea Codului Silvic de asigurare a pazei pădurilor mici. Sper ca această măsură să limiteze considerabil fenomenul tăierilor ilegale", precizează ministrul mediului, într-un comunicat de presă.

Potrivit aceleiași surse, cele 14,5 milioane de lei vor fi alocate, conform legii, tuturor ocoalelor silvice din țară cu care proprietarii privați de păduri până la 30 ha au încheiat contracte de pază și administrare. Ocoalele silvice vor asigura, începând cu data de 1 octombrie până la 31 decembrie 2016, paza pădurilor private mici și lucrările de întreținere și conservare a acestora. „Fac un apel către toți proprietarii privați de păduri mici din România să se adreseze, în perioada următoare, ocoalelor silvice și să încheie până la 1 octombrie contracte cu acestea, prin care pot beneficia de serviciile finanțate de la bugetul de stat. Pentru a asigura continuitatea acestei măsuri, vom include în propunerea de buget pentru anul 2017 sumele necesare pentru asigurarea neîntreruptă a acestor servicii, evaluate la circa 58,6 milioane lei pe an" a mai declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Lasă un comentariu